
Bådebygger

Bådebygger
På bådebyggeruddannelsen lærer du at bygge, vedligeholde, aptere (udstyre det indvendige af et skib) samt reparere motorbåde, sejlbåde og skibe. En båd kan være bygget i enten træ, glasfiber eller metal og du skal mestre at arbejde i alle tre materialer. Du lærer om grundlæggende arbejdsprocesser, at håndterer redskaber, får et dybt indblik i materialer og deres meget forskelligartede muligheder samt hvordan de kan formes og behandles så de holder til alt slags vejr – sol, storm og saltvand.
Bådebygger er et speciale på de Maritime Håndværksfag.
Dette kommer du til at arbejde med

Erhvervsskibe
Trawlers og fiskekuttere til fiskerierhverv i træ eller glasfiber. De skal kunne holde til en hård behandling i stiv kuling, regn, blæst, is og sne samt kunne opholde sig på åbent
hav i ugevis.

Glasfiber og træ
Denne katamaran hopper ud af vandet på en hydfofoil når den kommer op i fart. De fleste både, som du skal arbejde med, er lystbåde af forskellige typer i glasfiber med trædæk og
en indvendig konstruktion i træ.

Redningsfartøjer
Hurtiggående og meget driftssikre fartøjer til alle formål – Havnepilot, redning til søs, told, politi, militær eller mindre fartøjer til olie industrien og offshore opgaver.

Vedligeholdelse
Træskibe, traditioner og masser af vedligeholdelse. Færre skibe bliver i dag bygget i træ fra nyt, men alle ældre årgange skal vedligeholdes løbende, og dem er der stadig mange smukke eksemplarer af.
De tre grundelementer i din uddannelse

Arbejde i træ
Dit arbejdet i træ skal sidde på rygraden. Det er det materiale, du kommer til at arbejde mest med på uddannelsen. En båd bygget i træ har en ekstrem høj finishgrad, som vil blive
beundret i årevis fremover.

Støbning
Støbning i komposit, glasfiber eller epoxy. Du kan støbe små elementer manuelt til simple reparationer eller store industrielle støbninger ved produktion af skibsskrog eller fx vindmøllevinger på op til 10, 20 eller 50 meters længde.

Svejsning
Ved svejsning skal du sammenføje metaldele til større enheder, fx ved fremstilling af skibe. Du laver specielle svejsninger, tilskærer og sammenføjer alle former for metaldele.
Sådan bliver du bådebygger
Her kan du se, hvordan uddannelsen er opbygget
For dig der er gået ud af 9./10. klasse for mindre end 14 måneder siden.
Når du starter på grundforløb 1, skal du vælge en fagretning. En fagretning er et tema, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger giver dig de nødvendige kompetencer til at fortsætte på grundforløb 2. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser, uden at du lukker nogen døre bag dig.
Varighed: ½ år
For dig der er gået ud af 9./10. klasse for mere end 14 måneder siden.
Grundforløb 2 (GF2) varer 20 uger og har til formål at give dig forudsætningerne for at kunne gennemføre hovedforløbet. GF2 afsluttes med en grundforløbsprøve.
Du kan tage Grundforløb 2 på Hillerød Tekniske Skole
Hovedforløbet i erhvervsuddannelserne veksler mellem praktikperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Praktikdelen udgør størstedelen af hovedforløbet.
Du kan tage hovedforløbene på Hillerød Tekniske Skole.
Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamen samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev.
Orienteringsmøde
Til Orienteringsmøde kan du møde elever og vejledere på uddannelsen, som kan fortælle dig meget mere om uddannelsen. Du kommer rundt på skolen og ser værkstederne og møder underviserne.
Sådan kommer du i gang
For at blive optaget på uddannelsen skal du ansøge efter hvilken situation du befinder dig i.
Næste hold starter 18. januar 2021.
Find elevplads
En erhvervsuddannelse er en blanding af skolegang på en erhvervsskole og praktik i en virksomhed, som du indgår en uddannelsesaftale med. Du skal have en praktikplads for at kunne fuldføre dit skoleforløb.
Skolen har mange kontakter og hjælper gerne med at finde et godt match til dig. Der er rigtig mange og gode muligheder for at finde ledige elevpladser – flere virksomheder og skibsværfter har faktisk svært ved at få besat alle de ledige pladser. Det betyder, at du har mulighed for selv at vælge din elevplads efter, hvad du helst selv vil arbejde med, men også, hvilken landsdel du gerne vil arbejde i.
Læs mere om uddannelsen
Her kan du finde vej til mere viden om uddannelsen
Rejs ud i verden
På U/NORD har du mulighed for at tilføre din uddannelse et internationalt element.

Efteruddannelse
Ønsker du at videreuddanne dig, kan du f.eks. læse en professionsbachelor i eksport og teknologi. Andre vælger at dygtiggøre sig inden for svejsning eller tager en maskinmesteruddannelse og andre igen vælger at designe og konstruere de helt store skibe. Derfor tager de en overbygning som fx ingeniør på DTU Universitet. Derved kan de blive skibsingeniør og fx tegne, designe og konstruere meget store skibe som containerskibe, passagerskibe, forskningsskibe, militærskibe eller store fartøjer til olie og offshore industrien.
Kontakt
Har du spørgsmål til uddannelsen, er du velkommen til at kontakte administrationen.
Jacob Krøyer Olsen
Uddannelseschef, Ernæringsassistent, Gastronom, Serviceassistent, Bådebygger og Sejlmager jko@unord.dk 91 33 01 46Bådebygger (grund- og hovedforløb)
Anne Funding, Uddannelsessekretær afp@unord.dk 48 22 53 25Alaine Thorslev
Uddannelsesaftaler at@unord.dk 48 29 02 07Fotorettigheder
Rettigheder til fotos brugt på siden