Bådebygger

Maritime håndværksuddannelser
Kvindelig bådebyggerelev i sit værksted

Som bådebygger arbejder du med at bygge, vedligeholde, reparere og udstyre det indvendige af motorbåde, sejlbåde og skibe.

På uddannelsen lærer du at håndtere maskiner og værktøj, og hvordan du kan forme og behandle materialer, så de kan holde til al slags vejr.

Når du er færdiguddannet bådebygger, kan du vælge at blive selvstændig eller blive ansat i firmaer, der bygger, reparerer og sælger skibe, både og udstyr.

Da U/NORD er landsskole for sejlmagere og bådebyggere, har du mulighed for at søge om ophold på skolehjem under skoleforløbene.

6 ting du i hvert fald kan lære i løbet af uddannelsen 

  1. Udarbejde linjetegninger og apteringsdesign 
  2. Støbe i glas- og kulfiber 
  3. Forarbejde og svejse metal 
  4. Formgive både i træ, glasfiber og finér 
  5. Udføre overfladebehandling og finisharbejde 
  6. Udføre tekniske installationer og motorinstallationer. 
Man bliver lidt multihåndværker som bådebygger. Man skal kunne lidt af hvert og ikke kun arbejde med én ting. Det kan jeg godt li'.
Emma, elev på bådebyggeruddannelsen

Grundstenene i arbejdet som bådebygger

Arbejde i træ 

Arbejdet i træ skal sidde på rygraden, da det er det materiale, du kommer til at arbejde mest med på uddannelsen. En båd bygget i træ har en ekstremt høj finishgrad, som vil blive beundret i årevis fremover.

Støbning

Støbning i komposit, glasfiber eller epoxy. Du kan støbe små elementer manuelt til simple reparationer eller store industrielle støbninger ved produktion af skibsskrog eller fx vindmøllevinger i op til 10, 20 eller 50 meters længde.

Svejsning

Ved svejsning skal du sammenføje metaldele til større enheder, fx ved fremstilling af skibe. Du laver specielle svejsninger, tilskærer og sammenføjer alle former for metaldele.

Uddannelsesforløb 

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Er du over 25 år, har du mulighed for at få forkortet uddannelsen på baggrund af praktisk erfaring. Læs mere om mulighederne som voksenlærling.

Grundforløb 1

Grundforløb 1

Varighed: ½ år

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse for mindre end 14 måneder siden, starter du uddannelsen med grundforløb 1.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger klæder dig på til at fortsætte på grundforløb 2 på en EUD-uddannelse.

På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser og stadig have alle muligheder for at vælge uddannelse.

Læs om alle fagretningerne på Grundforløb 1

Grundforløb 2

Varighed: ½ år

Grundforløb 2 (GF2) foregår på Helsingør Tekniske Skole og skal klæde dig på til at kunne gennemføre hovedforløbet. GF2 afsluttes med en grundforløbsprøve. Hvis det er mere end 14 måneder siden, du har afsluttet folkeskolen eller 10. klasse, har du mulighed for at starte direkte på GF2.

Hovedforløb/oplæring

Hovedforløbet på bådebyggeruddannelsen veksler mellem oplæringsperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Oplæringsdelen udgør størstedelen af hovedforløbet. Ligesom GF2 foregår skoledelen af hovedforløbet på Helsingør Tekniske Skole.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamen samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev.

Kan du få en læreplads?

Der er ingen problemer med at få læreplads inden for det maritime erhverv. Især ikke hvis man er interesseret i at flytte sig geografisk - også uden for Danmarks grænser. Der er mange virksomheder, der har lærepladser til bådebyggere - både i Danmark og i udlandet.

På U/NORD hjælper vi dig hele vejen igennem, så du får gjort alt for at finde den rigtige læreplads, inden du afslutter grundforløbet. Du bliver blandt andet undervist i at lave et rigtig godt CV, og vi træner dig i, hvordan du møder op i virksomheden, når du er ude for at søge læreplads.

Karrieremuligheder

Når du er færdiguddannet som bådebygger, kan du vælge at blive selvstændig eller blive ansat i firmaer, der bygger, reparerer og sælger skibe, både og udstyr. Derudover har du mulighed for at videreuddanne dig til fx maritim ingeniør og professionsbachelor i eksport og teknologi. 

Bor du langt fra skolen? Så kan du bo på skolehjem

Da U/NORD er landsskole for bådebyggere, er der ofte elever, som bor langt fra skolen. Derfor kan du bo på skolehjem under skoleperioderne.

Du er berettiget til at bo på skolehjem, hvis det tager mere end fem kvarter at tage offentlig transport fra din bopæl til den nærmeste skole, som tilbyder den uddannelse, du har valgt.

Det Maritime Skolehjem har adresse på Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør og ligger dermed på samme adresse som Helsingør Tekniske Skole, hvor uddannelsen holder til.

Læs mere om skolehjemmet

Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv Internationalt fokus