baadebygger

Bådebygger

På bådebyggeruddannelsen lærer du at bygge, vedligeholde, aptere (udstyre det indvendige af et skib) samt reparere motorbåde, sejlbåde og skibe. En båd kan være bygget i enten træ, glasfiber eller metal, og du skal mestre at arbejde i alle tre materialer. Du lærer om grundlæggende arbejdsprocesser, at håndtere redskaber, får et dybt indblik i materialer og deres meget forskelligartede muligheder samt hvordan de kan formes og behandles, så de holder til alt slags vejr – sol, storm og saltvand.

Bådebygger er et speciale på de Maritime Håndværksfag.

Kom og hør mere

Kom på besøg og hør mere om uddannelsen og hvordan du kan komme i gang.
Uddannelserne til bådebygger og sejlmager ligger på Rasmus Knudsens Vej 9 i Helsingør.

Næste hold starter til januar 2023.

Dette kommer du til at arbejde med

baad

Erhvervsskibe

Trawlers og fiskekuttere til fiskerierhverv i træ eller glasfiber. De skal kunne holde til en hård behandling i stiv kuling, regn, blæst, is og sne samt kunne opholde sig på åbent hav i ugevis.

katamaran

Glasfiber og træ

Denne katamaran hopper ud af vandet på en hydrofoil når den kommer op i fart. De fleste både, som du skal arbejde med, er lystbåde af forskellige typer i glasfiber med trædæk og
en indvendig konstruktion i træ.

baad

Redningsfartøjer

Hurtiggående og meget driftssikre fartøjer til alle formål – Havnepilot, redning til søs, told, politi, militær eller mindre fartøjer til olie industrien og offshore opgaver.

baadebygger_skib

Vedligeholdelse

Træskibe, traditioner og masser af vedligeholdelse. Færre skibe bliver i dag bygget i træ fra nyt, men alle ældre årgange skal vedligeholdes løbende, og dem er der stadig mange smukke eksemplarer af.

De tre grundelementer i din uddannelse

baadebygger

Arbejde i træ

Dit arbejdet i træ skal sidde på rygraden. Det er det materiale, du kommer til at arbejde mest med på uddannelsen. En båd bygget i træ har en ekstrem høj finishgrad, som vil blive beundret i årevis fremover.

baadebygger

Støbning

Støbning i komposit, glasfiber eller epoxy. Du kan støbe små elementer manuelt til simple reparationer eller store industrielle støbninger ved produktion af skibsskrog eller fx vindmøllevinger på op til 10, 20 eller 50 meters længde.

baadebygger

Svejsning

Ved svejsning skal du sammenføje metaldele til større enheder, fx ved fremstilling af skibe. Du laver specielle svejsninger, tilskærer og sammenføjer alle former for metaldele.

Sådan bliver du bådebygger

Her kan du se, hvordan uddannelsen er opbygget

For dig der er gået ud af 9./10. klasse for mindre end 14 måneder siden.

Når du starter på grundforløb 1, skal du vælge en fagretning. En fagretning er et tema, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger giver dig de nødvendige kompetencer til at fortsætte på grundforløb 2. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser, uden at du lukker nogen døre bag dig.

Varighed: ½ år

Læs mere om fagretningerne på grundforløb 1

For dig der er gået ud af 9./10. klasse for mere end 14 måneder siden.

Grundforløb 2 (GF2) varer 20 uger og har til formål at give dig forudsætningerne for at kunne gennemføre hovedforløbet. GF2 afsluttes med en grundforløbsprøve.

Du kan tage Grundforløb 2 på Helsingør Tekniske Skole

Hovedforløbet i erhvervsuddannelserne veksler mellem praktikperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Praktikdelen udgør størstedelen af hovedforløbet.

Du kan tage hovedforløbene på Helsingør Tekniske Skole.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamen samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev.

Sådan kommer du i gang

For at blive optaget på uddannelsen skal du ansøge efter hvilken situation du befinder dig i.

Jonas
" I bund og grund ligger det ret dybt, det der med uddannelse og personlig dannelse. Man bliver nødt til at finde sin plads i verden. Jeg har altid vidst, at jeg var håndværker. "
Jonas Elev på bådebyggeruddannelsen

Find elevplads

En erhvervsuddannelse er en blanding af skolegang på en erhvervsskole og praktik i en virksomhed, som du indgår en uddannelsesaftale med. Du skal have en praktikplads for at kunne fuldføre dit skoleforløb.

Skolen har mange kontakter og hjælper gerne med at finde et godt match til dig. Der er rigtig mange og gode muligheder for at finde ledige elevpladser – flere virksomheder og skibsværfter har faktisk svært ved at få besat alle de ledige pladser. Det betyder, at du har mulighed for selv at vælge din elevplads efter, hvad du helst selv vil arbejde med, men også, hvilken landsdel du gerne vil arbejde i.

Læs om at søge praktikplads

Læs mere om uddannelsen

Her kan du finde vej til mere viden om uddannelsen

Rejs ud i verden

På U/NORD har du mulighed for at tilføre din uddannelse et internationalt element.

Ofte stillede spørgsmål

Nej, det er ikke sværere. Det vigtigste er, hvem man er som person, og at man viser, man har interesse for faget.

Nej, det er den virksomhed, du er ansat hos, der betaler opholdet på skolehjemmet.

Ja, det gør man. Man har fagene samfundsfag, innovation og faglig kommunikation, hvor man bl.a. beskæftiger sig med iværksætteri, præsentationsteknik, moms, registrering af virksomheder osv.

baadebygger_traeskib

Efteruddannelse

Ønsker du at videreuddanne dig, kan du fx læse en professionsbachelor i eksport og teknologi. Andre vælger at dygtiggøre sig inden for svejsning eller tager en maskinmesteruddannelse og andre igen vælger at designe og konstruere de helt store skibe. Derfor tager de en overbygning som fx ingeniør på DTU Universitet. Derved kan de blive skibsingeniør og fx tegne, designe og konstruere meget store skibe som containerskibe, passagerskibe, forskningsskibe, militærskibe eller store fartøjer til olie og offshore industrien.

Kontakt

Har du spørgsmål til uddannelsen, er du velkommen til at kontakte administrationen.

Fie Buchwald

Uddannelseschef fibu@unord.dk 61 90 23 84

Michael Ewald

Uddannelseskoordinator for de maritime håndværksfag mgew@unord.dk 61 90 23 80

Bådebygger (grund- og hovedforløb samt uddannelsesaftaler)

Anne Funding, Uddannelsessekretær afp@unord.dk 48 22 53 25
Find vej til U/NORD

Her finder du os

Rasmus Knudsens Vej 9 3000 Helsingør Tlf. 48 29 00 05 info@unord.dk Få rutevejledning

Fotorettigheder

Rettigheder til fotos brugt på siden