Elektriker

EUD eller EUX
Leonard Elekrtiker 2024

Som elektriker arbejder du med at give strøm til blandt andet lys, computere, maskiner og alarmer.

På uddannelsen lærer du blandt andet, hvilke ledninger, kabler og andre ting du skal bruge i det daglige arbejde. Du lærer også at installere og vedligeholde fx computernetværk, industrirobotter og telefon- og alarmanlæg.

Der er mange muligheder for at specialisere dig inden for et bestemt område, alt efter hvilke moduler du vælger i løbet af uddannelsen.

Grøn energi interesserer mig rigtigt meget. Som elektriker kan jeg få lov til at bruge de nye teknologier og arbejde med alt fra private hjem til vindmølleparker.
Jesper, elev på elektrikeruddannelsen

Det lærer du på elektrikeruddannelsen

  • Installere store og små elektriske anlæg
  • Fejlfinde og reparere installationer
  • Installere og vedligeholde computerstyrede el-systemer
  • Rådgive kunder i valg og brug af installationer
  • Arbejde sikkert og i tråd med loven

 

Kvindelig bådebyggerelev i sit værksted
Håndværksfag på U/NORD

Jobmuligheder

Som uddannet elektriker kan du søge en lang række forskellige jobs inden for fx belysning i byggeri og styring af it-, telefon- og overvågningsanlæg i både det private og offentlige.

Vil du være selvstændig, skal du videreuddanne dig til elinstallatør. Du kan også videreuddanne dig til fx IT-teknolog, automationsteknolog eller elektroingeniør.

EUD eller EUX?

På U/NORD kan du tage uddannelsen som elektriker som enten EUD eller EUX. På EUX'en har du færre skoleophold end EUD'en, men til gengæld er de længere.

På tegningen herunder kan du se forskellen på de to uddannelsesforløb:

Illustration af uddannelsesforløb for elektriker EUD og EUX
* Grundforløb 1 er for dig, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Ellers starter du direkte på Grundforløb 2.

EUD-uddannelsen

EUD står for erhvervsuddannelse. Her veksler du mellem skoleforløb og oplæring i en virksomhed under uddannelsen. Når du er færdig, er du faglært, hvilket både giver direkte adgang til job og mulighed for at tage en videregående uddannelse på fx et erhvervsakademi. Som EUD varer elektrikeruddannelsen 4,5 - 5 år fra du starter på grundforløb 1 til du er færdiguddannet.

EUX-uddannelsen

EUX er en erhvervsfaglig studentereksamen, hvor du ender med både svendebrev og studenterhue. Det er en kombination af en praktisk uddannelse og en gymnasial uddannelse, så du får gymnasiale fag, skoleophold og oplæring i en virksomhed.

I forhold til EUD har du færre skoleophold, men til gengæld er de længere. Derfor varer en EUX ca. et år længere end en tilsvarende EUD. Som EUX varer elektrikeruddannelsen 5,5 år fra du starter på grundforløb 1 til du er færdiguddannet.

Forskellen er dermed, at du får dobbelt op på uddannelse med en EUX, som giver dig mulighed for at få job som faglært eller fortsætte på en videregående uddannelse på fx et universitet.

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Er du over 25 år, har du mulighed for at få forkortet uddannelsen på baggrund af praktisk erfaring. Læs mere om mulighederne som voksenlærling.

Grundforløb 1

Varighed: ½ år

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse for mindre end 14 måneder siden, starter du uddannelsen med grundforløb 1.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger klæder dig på til at fortsætte på grundforløb 2 på en EUD-uddannelse. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser og stadig have alle muligheder for at vælge uddannelse.

Læs om alle fagretningerne på Grundforløb 1

Grundforløb 2

Varighed: ½ år

Grundforløb 2 (GF2) skal klæde dig på til at kunne gennemføre hovedforløbet og afsluttes med en grundforløbsprøve. Hvis det er mere end 14 måneder siden, du har afsluttet folkeskolen eller 10. klasse, har du mulighed for at starte direkte på GF2.

Hovedforløb/oplæring

Hovedforløbet i erhvervsuddannelserne veksler mellem oplæringsperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Oplæringsdelen udgør størstedelen af hovedforløbet. 

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamination samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev. Hvis du har taget uddannelsen som EUX, får du også en studenterhue og et eksamensbevis.

Kan du få en læreplads?

Som elektriker er der nærmest garanti for at få en læreplads. Især hvis du går efter virksomheder, der fokuserer på grøn omstilling og udvikling. 

På U/NORD hjælper vi dig hele vejen igennem, så du får gjort alt for at finde den rigtige læreplads, inden du afslutter grundforløbet. Du bliver blandt andet undervist i at lave et rigtig godt CV, og vi træner dig i, hvordan du møder op i virksomheden, når du er ude for at søge læreplads.

Karrieremuligheder

Som uddannet elektriker kommer du ind i et fag, hvor der er jobs nok at få - både nu og i fremtiden.  Lønnen er god og der er mange muligheder for at læse videre til fx el-installatør, tekniker eller elektroingeniør.

Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv Tech og innovation