Mekaniker

Personvognsmontør og personvognsmekaniker
Mekanikerelever står og kigger under kølerhjelmen på en bil

Som mekaniker arbejder du med at finde fejl, vedligeholde og reparere eller udskifte dele på personbiler eller varevogne.

Computeren er et vigtigt redskab til at finde fejl, da biler i dag er elektronisk og teknisk komplicerede. Det er vigtigt, at du er omhyggelig og selv kan planlægge og lave en stor del af reparationerne.

På mekanikeruddannelsen får du også fag som kundeservice og iværksætteri.

Du kan vælge at blive uddannet personvognsmontør eller personvognsmekaniker. Det tager 2 år mere at blive uddannet personvognsmekaniker – det som man i daglig tale ville kalde en automekaniker.

Helt nyt værksted til elbiler

Der kommer flere og flere elbiler på vejene i Danmark, og det betyder, at fremtidens mekanikere også skal kunne fejlfinde og reparere dem. U/NORD vil gerne bidrage til den grønne omstilling og klæde dig på til at kunne agere i den, og derfor har vi fået etableret et helt nyt værksted kun til elbiler, som du kan arbejde i under din uddannelse. 

Som elev kommer du både til at arbejde og blive undervist i værkstedet til elbiler på grund- og hovedforløbet. Vi har desuden investeret i fire elbiler, så du kan få fingrene i dem og lære, hvordan man arbejder med dem. De fleste værksteder tager både imod bezin-, diesel-, el- og hybridbiler, og derfor skal du som mekanikerelev også lære at arbejde med dem alle i de bedste rammer. Det kan du nu, hvor man både kommer i et klassisk værksted og i vores nye værksted til elbiler.

 

Jeg har altid gået og skruet på biler med min far og storebror. Jeg vil gerne vide mere og blive dygtigere og måske en dag blive selvstændig og få mit eget værksted.
Marcus, elev på mekanikeruddannelsen

Det lærer du på mekanikeruddannelsen

  • Om elbiler
  • Om benzin- og dieselmotorer
  • Om sikkerhed på el-/hybridbiler 
  • Justering af styretøj og bremser
  • Om elektroniske systemer og transmission
  • Fejlfinding
  • Om komfort og sikkerhedssystemer

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Er du over 25 år, har du mulighed for at få forkortet uddannelsen på baggrund af praktisk erfaring. Læs mere om mulighederne som voksenlærling.

Grundforløb 1

Varighed: ½ år

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse for mindre end 14 måneder siden, starter du uddannelsen med grundforløb 1.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger klæder dig på til at fortsætte på grundforløb 2 på en EUD-uddannelse. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser og stadig have alle muligheder for at vælge uddannelse.

Læs om alle fagretningerne på Grundforløb 1

Grundforløb 2

Varighed: ½ år

Grundforløb 2 (GF2) skal klæde dig på til at kunne gennemføre hovedforløbet og afsluttes med en grundforløbsprøve. Hvis det er mere end 14 måneder siden, du har afsluttet folkeskolen eller 10. klasse, har du mulighed for at starte direkte på GF2.

Hovedforløb/oplæring

Hovedforløbet i erhvervsuddannelserne veksler mellem oplæringsperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Oplæringsdelen udgør størstedelen af hovedforløbet. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamination samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev.

Kan du få en læreplads som mekaniker?

I Nordsjælland er der mange virksomheder, der uddanner lærlinge, og der er derfor gode muligheder for at finde en læreplads. På U/NORD hjælper vi dig hele vejen igennem, så du får gjort alt for at finde den rigtige læreplads, inden du afslutter grundforløbet. Du bliver blandt andet undervist i at lave et rigtig godt CV, og vi træner dig i, hvordan du møder op i virksomheden, når du er ude for at søge læreplads.

Kvindelig bådebyggerelev i sit værksted
Håndværksfag på U/NORD
Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv