
Her på Hjortehøjsvej har både Lyngby Gymnasium (STX ) og Lyngby Handelsgymnasium (HHX) sammen og hver for sig, udviklet gode tilbud til samarbejde mellem folkeskole og ungdomsuddannelse.
Samarbejdet kan dels opfylde de faglige mål for folkeskolens elever, dels give dem et større indblik i hvad gymnasiet er, hvilke arbejdsformer man benytter og dermed et grundlag for et mere bevidst uddannelsesvalg.
Vi er fleksible ift. at tone et emne eller tema i en bestemt retning eller til at udvikle helt særlige samarbejdsprojekter. For os er det vigtige, at både I og vi har gavn af samarbejdet og kan se meningen med at drage fordel af hinanden. Bliv inspireret ved at klikke jer igennem fagene nedenfor.
Dagskurser - Humaniora
Dansk
Dansk med innovation
Hvordan kan man bruge fagligheden i danskfaget til at undersøge en problemstilling og komme med egne løsningsforslag? Det kan I komme og prøve med vores et-dags kursustilbud.
På dagen præsenteres eleverne for en problemstilling med en danskfaglig relevans. Herefter klædes de fagligt på af vores dygtige elever, som har forberedt en workshop inden for temaet. Med en god faglig påklædning kastes jeres elever herefter ud i at idégenere og lave et løsningsforslag. Alle de gode forslag evalueres af vores elever, som har erfaring ud i at vurdere det faglige og det innovative indhold i løsningsforslag.
Problemstillingerne kan række vidt. Det kunne fx være: Hvordan giver vi unge mere lyst til at læse skønlitteratur? Hvordan skræddersyr vi en kampagne til en bestemt målgruppe? Hvordan omformer vi litteratur til et andet medie? Skulle I have et bestemt tema, I gerne vil behandle, så tager vi også gerne en dialog om det.
Forløbet henvender sig til 8. og 9. klasse.
Omfang: 2 moduler (180 minutter).
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
English Language Camp (STX)
Vi tilbyder en ’English Language Camp’ hvor folkeskoleelever vil have mulighed for at deltage i en række workshops, planlagt og gennemført af vores dygtige elever, med fokus på udviklingen af det engelske sprog.
Tilbuddet er ’bespoke’, så I fortæller os, hvad I godt kunne tænke jer, at jeres elever bliver trænet og øvet i (fx mundtlighed, grammatik, argumentation, kreativ skriftlighed, fagligt eller alment ordforråd, tekstanalyse, brug af faglige hjælpemidler eller en kombination) og så planlægger vi dagen (eller den halve dag) derefter.
Når I ankommer, starter vi med en fælles introduktion, hvorefter jeres elever i grupper deltager i en karrusel med forskellige aktiviteter, alt efter jeres ønske og behov. Tempoet er højt, men det er fagligheden og humøret heldigvis også.
Forløbet henvender sig som udgangspunkt til klasser i udskolingen, men kan godt justeres til yngre klasser også.
Omfang: 2 eller 3 moduler (3 eller 4,5 time) alt efter ønske.
Sted: Lyngby Gymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Kontakt: Engelsklærer Nana Henriksen, Nahe@unord.dk.
Præsidentvalget USA 2020 (HHX)
Hvordan fungerer det politiske system i USA på føderalt niveau, og hvordan vælges en amerikansk præsident?
Engelskfaget på HHX beskæftiger sig bl.a. med samfundsmæssige forhold i USA, og det kommende præsidentvalg bliver spændende efter et begivenhedsrigt forår 2020. Får den siddende præsident Trump endnu en periode i Det Hvide Hus eller er det tid til forandring?
Vi tilbyder et kort forløb med fokus på USA og præsidentvalget.
-
Grundskoleeleverne introduceres til det politiske system og præsidentvalget i USA
-
De bliver præsenteret for aktuelle politiske emner i valgkampen og får indtryk af Demokraternes og Republikanernes politiske holdninger.
-
De får mulighed for at diskutere politiske forhold med andre unge og lærer noget om deres egne holdninger.
-
De arbejder med ordforrådsøvelser.
-
Eleverne får mulighed for at arbejde kreativt og udforme fx en valgplakat.
Forløbet gennemføres af HHX-elever fra Lyngby Handelsgymnasium i samarbejde med skolens engelsklærere. Jeres elever får dermed en oplevelse med vores elever, der er i gang med handelsgymnasiet.
Forløbet henvender sig til 8. og 9. klasse.
Omfang: 2-3 moduler (à 90 min).
Sted: Hjortehøjsvej 1, Lyngby Gymnasium og Handelsgymnasium
Dagskurser - Naturvidenskab
Biologi (STX)
Krop og sundhed
Krop og sundhed i gymnasiet bygger videre på det I laver i folkeskolen.
I kan derfor komme forbi både for at repetere og samtidig lære noget nyt om:
-
Genetik – Hvorfor kan nogen ikke lide broccoli?
-
Kredsløb – Hvorfor har du en puls?
-
Sundhed – Ligner grisens hjerte vores?
-
Sanser – Snydes du af din krop?
I vil få en lille journal med hjem fra hver øvelse, som I kan bruge til opsamling derhjemme

Sciencefestival
I uge 39 og igen i januar åbner vi dørene for grundskoleelever, der er interesserede i science. Alle naturvidenskabelige fag indgår i en spændende dag, hvor der prøves kræfter med forsøg, læring og dialog med gymnasieeleverne.
Fysik og Kemi
Vidste du, at man med viden fra faget kemi kan komme til månen tur-retur – næsten!
Fagene matematik, kemi og fysik vil indgå i dette forløb.
Matematik: Beregn hvor meget en 1 ½ L sodavandsflaske skal fyldes med H2 (g) for at opfylde reaktionsforholdene mellem ilt og di-hydrogen
Kemi: Omhandler simple reaktioner
Fysik: Handler om aktioner – fx aktion = reaktion, newtons lov
Om selve forsøget :
1. Teori omkring:
a. beregninger
b. reaktioner
c. newton
2. Fremstil raket brændstof :
a. bland jernspåner med Saltsyre i 500 mL konisk kolbe med prob og slange
b. fyld flasken med vand
c. vend flasken om i en balje med vand
d. indfør slangen fra koniske kolbe i flasken
e. fyld den beregnede mængde H2(g) fra blandingen af saltsyre og jernspåner i sodavandsflasken
3. Læg flasken vandret på affyringsrampen og antænd raketten
a. hvor langt fløj den?
Kemi og fysik kan byde på følgende raketeksperimenter:
Fremstille Brint brændstof til raketter ved simple kemiske reaktioner mellem saltsyre og jernspåner.
2 Fe + 6 HCl → 3 H2 + 2 FeCl3
Forbrændings reaktion:
O2 (g) + 2 H2 (g) → 2 H2O (l)
God flyvetur – næsten til månen!
Tidsforbrug 2 moduler max.
Niveau: 7, 8 og 9 klasse
Tilmelding
Naturgeografi (STX)
Med udgangspunkt i naturens ressourcer prøver vi at forstå og løse både lokale og globale problemstillinger, alle med udgangspunkt i FNs verdensmål. Vi arbejder med prototyper af løsninger baseret på simple forsøg som grønlandspumpe, vindsystemer og nedsivning af olie – og gør os klogere på verden.
Idræt (STX og HHX)
Idræt på Lyngby Gymnasierne
Idræt er mange ting, men først og fremmest er det bevægeglæde. Det kommer tydeligt til udtryk i dansen og på UNORD i Lyngby har I mulighed for at opleve det sammen med vores elever, når I kommer på besøg i idrætsundervisningen. Hvad enten det er Haka, disco, hip hop, salsa, jive, Lancier eller noget helt andet skal vi bevæge os sammen, lære det grundlæggende og have det sjovt.
Tid: efter aftale – men fordelt over flere dage hvis det er flere moduler
Kontakt: Sarah Amossen eller Pernille Bogø Bach
Klassetrin: 7-9 klasse
Dagskurser - Sprog
Fransk (HHX)
Introduktion til frankofone lande
Vi lever i en global verden og sproglige kompetencer er vigtigere end nogensinde før. Ikke mange ved, at 270 millioner mennesker verden over taler fransk til daglig. Mange unge vil gerne rejse og overvejer måske endda at studere eller arbejde i udlandet.
Det er helt centralt i franskundervisningen at opnå interkulturelle kommunikative kompetencer. Vi tilbyder et kort forløb med fokus på fransk som adgang til verden og mødet med andre kulturer.
· Identifikation af frankofone lande.
· Viden om baggrunden for, at der tales fransk i disse lande.
· Med udgangspunkt i den frankofone verden introduceres til billedbeskrivelse ved en ”chunks”-baseret tilgang, dvs. små meningsbærende fraser.
· Tilvalg: introduktion til fransk SMS-sprog som interkulturel kommunikationsform.
Det er HHX-elever fra Lyngby Handelsgymnasium, der, under supervision af faglærere, gennemfører forløbene. Grundskoleeleverne får derfor også en oplevelse med andre unge, der er i gang med en merkantil studentereksamen.
Forløbet henvender sig til 7., 8. og 9. klasse.
Omfang: 2 moduler (180 minutter).
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Kinesisk (HHX)
Mød elever, der studerer kinesisk, og hør, hvorfor de har valgt sproget, og hvordan det er at lære det. De vil også undervise lidt i kinesisk, lær fx at tælle til 10 eller at introducere dig selv. Hør desuden om, hvordan man oversætter sted- og personnavne til kinesisk, og hør om du kan gætte hvilke steder/ hvem, div. kinesiske lydoversættelser dækker over.
Kinesisk sprog og geografi.
Relevant for geografi, samfundsfag og dansk (lingvistik: ”eleverne skal udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer”.)
Kina er på størrelse med USA. Landet har som kulturel og politisk civilisation eksisteret ca. 50 gange så lang tid som USA, men der lever stadig mindst 56 forskellige folkeslag med deres egne sprog og kulturer i 34 provinser, der hver især er på størrelse med et europæisk land. Verdens højeste plateau med verdens højeste (og hurtigst voksende) bjerg ligger i Kina, og Asiens seks store floder har alle deres udspring på dette plateau. Millioner af mennesker i verden er afhængige af smeltevandet fra gletsjere, der ligger i Kina.
Det er nogle af de basale ting om kinesisk natur- og humangeografi, eleverne kan høre om, mens de lærer noget om kinesisk sprog bl.a. ved at lytte til simple samtaler på kinesisk og gætte betydningen. Gymnasieeleverne vil instruere i nogle simple grammatiske konstruktioner og give eksempler på, hvordan det kinesiske sprog på mange punkter er skruet ”omvendt” sammen i sammenligning med indoeuropæiske sprog, og eleverne får opgaver hertil. Eleverne kan også se det kinesiske materiale, som gymnasieeleverne anvender.
Kinesisk forretningskultur og idéhistorie
Relevant for samfundsfag, historie og dansk (lingvistik: ”eleverne skal udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer”).
Lufthavnene bugner af bøger med røde omslag om “how to do business in China” og “fra Mao til marked”. Her får eleverne et læreroplæg baseret på denne litteratur, der ønsker at forklare kinesisk forretningskultur ud fra kinesisk filosofi. Efterfølgende kan de prøve at gætte, hvordan kinesere og amerikanere hver især har svaret i nogle kulturpsykologiske tests, man har udsat dem for. Hvis der er tid, kan de også arbejde med danske business cases i Kina (hentet fra det virkelige liv), baseret på hvad de har hørt om kinesisk forretningskultur i oplægget. Eleverne kan også se det kinesiske materiale, som gymnasieeleverne arbejder med.
Efterfølgende vil vores elever fortælle lidt om udviklingen og sammensætningen af kinesiske skrifttegn, og eleverne kan prøve at lære at skrive nogle tegn eller en sætning, de gerne vil lære.
Forløbene henvender sig til: 8 + 9 klasse
Omfang: 1 -2 moduler efter aftale (forløbene kan også kombineres til en Kina-dag)
Kontaktperson: sity@unord.dk
Spansk (HHX og STX)
Spansk på Lyngby Handelsgymnasium/Lyngby Gymnasium
Over 400 millioner mennesker taler spansk, hvilket gør det til et af de største og vigtigste sprog i verden. Spansk tales i 23 lande, og alene i USA er der over 17 millioner spansktalende. Spansk åbner således dørene til viden om kultur, litteratur, musik, samfunds- og erhvervsforhold og historie i en række lande. Faget spansk udvikler elevernes evne til at anvende fremmedsproget som indgang til at forstå en fremmed verden.
På spanskdagen vil I få et lynkursus i spansk. I vil bl.a. høre om, hvad der foregår i spanskundervisningen i gymnasiet. I vil lære at præsentere jer selv på spansk og få en indsigt i de mange genkendelige spanske ord fra fx engelsk. I vil også lytte til spansk musik og bagefter være i stand til at forstå, hvad sangene handler om.
Som grundskoleelever får I i forløbet en viden om spanskfaget i gymnasiet, og I vil på spanskdagen blive undervist af både elever og lærere fra uddannelserne.
Tysk (HHX og STX)
Danmark og Tyskland er nabolande, og for danskere er det en betydelig fordel at have forståelse for det tyske sprog og den tyske kultur i forskellige tysktalende lande. Tyskland er tillige en af Danmarks største handelspartnere. De fleste større danske virksomheder betragter samhandel med de tysksprogede områder som en afgørende succesfaktor.
Med udgangspunkt i en større tysk virksomhed arbejder vi med handelsorienterede ord og vendinger, som eleverne øver sig i at anvende i mødet med tysktalende fra den pågældende virksomhed. Grundskoleeleverne skal arbejde aktivt med en virksomhed og opnår derved endvidere indsigt i kulturelle problemstillinger, der både kan bruges nationalt og globalt.
I forløbet med tysk får grundskoleeleverne en oplevelse med andre unge, der er i gang med en merkantil studentereksamen, da undervisningen bl.a. varetages af HHX-elever fra Lyngby Handelsgymnasium. Dette sker i et tæt samarbejde med skolens tysklærere.
Tilbuddet retter sig mod 8. og 9.klasse
Omfang: 2 moduler (180 minutter)
Sted: Hjortehøjsvej 1
Kontakt jk@unord.dk
Dagskurser - Samfundsfag og Historie
Samfundsfag (HHX)
Ulighed; er der noget at bekymre sig om i verdens lykkeligste land? (HHX)
Ulighed er både naturligt forekommende og noget der løbende skabes, når Danmark og verden i øvrigt udvikler sig.
Ulighed sætter derfor både selv noget i gang og kan være et resultat af verdens skæve gang.
Ulighed er på den ene side uønsket, men på den anden side stræber mange mennesker efter at opnå mere end andre.
Kom og bliv klogere på, hvorledes ulighed kan beskrives og måles. Vær med til at finde ud af hvilke holdninger der fremføres om lighed og ulighed i det danske samfund og på verdensplan.
Og hvis ulighed har ulykkelige konsekvenser for samfundet, med hvilke midler kan samfundet i så fald imødegå dem eller i det mindste begrænse dem uden at enhver forskellighed går fløjten.
Målgruppe: Forløbet henvender sig til 9. og 10. klassetrin i folkeskolen
Omfang: 3 timer
Sted: Kan afholdes på egen skole eller på Lyngby Handelsgymnasium
Samfundsøkonomiske mål og midler i tiden efter Corona (HHX)
Danmark har en økonomi der skabes af lige dele private virksomheder og offentlige arbejdspladser. I en krisetid som den netop aktuelle Corona-pandemi så vi, at politiske beslutninger blev meget afgørende for økonomien i samfundet.
Mange blev økonomisk berørt af hensynene til hvad der var samfundets bedste. Målene for samfundsøkonomien var en kort stund sat ud af kraft for at beskytte udsatte borgere.
Hvordan skal de gode økonomiske tider genetableres? Kan der bare sådan laves økonomisk vækst? Hvordan vokser der nye jobs frem i Danmark ?
Hvor mange penge kan politikere bruge uden det må føre til økonomiske, menneskelige eller miljømæssige ofre?
Hvad er det, der bestemmer, hvor meget gang i økonomien, vi har i Danmark? Er alt som det plejer at være eller har krisen medført nye økonomiske ”spilleregler”?
Målgruppe: Forløbet henvender sig til 9. og 10. klassetrin i folkeskolen
Omfang: 3 timer
Sted: Kan afholdes på egen skole eller på Lyngby Handelsgymnasium
Samfundsfag - Hvem kommer til tops i det danske samfund? (STX)
Danmark er et af verdens mest lige lande, og alle har adgang til gratis uddannelse. Men hvad har så betydning for, hvem der kommer til tops i det danske samfund?
I samfundsfag på STX undersøger vi social arv med fokus på uddannelsesniveau. Vi skal arbejde med data, der viser forældre og børns uddannelsesniveau, Pierre Bourdieus kapitalbegreber og endda vende blikket mod os selv. Gør vi som vores forældre, eller vil vi noget andet?
I modulet får eleverne prøvet kræfter med typiske metoder i samfundsfag: tabellæsning, forståelse af sammenhænge og kobling af begreber til empiri.
Forløbet henvender sig til 7., 8. og 9. klasse.
Omfang: 1 modul (90 minutter).
Sted: Lyngby Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Økonomi-Cup
Eleverne på Samfundsfag og International Økonomi inviterer 8. og 9. klasser til at deltage i Økonomi-Cup
I kan komme hele klasser, som vil arbejde i mindre grupper.
Forløbet vil bestå af en dag, hvor grundskoleeleverne opnår indblik i en udfordring samfundet står over for. Der formidles viden om faget så eleverne har mulighed for at arbejde videre hjemme på skolen med deres løsninger.
Efter ca. 1 måned afholdes finale. Afhængigt af antal deltagere vil det kun være de bedste fra hver klasse som deltager.
Dommerne vil være elever og undervisere fra U/NORD.
Formålet med dagen er, at de studerende på U/NORD opnår kompetencer i ”Ung til ung formidling”. Eleverne fra grundskolen opnår viden om samfundsøkonomi og de konsekvenser det kan have at føre økonomisk politik.
Det vil være muligt at anvende den opnåede viden til den store opgave i 9. klasse.
Innovative processer vil præge dagen på UNORD.
Udbydes en dag i oktober og der er finale i uge 48.
Historie B på HHX
I historiefaget på HHX fokuserer vi på perioden efter 1500-tallet, hvor vi undersøger forskellige emner i både dansk og international historie.
Uanset hvilken periode vi arbejder med, handler historiefaget grundlæggende om fortidsfortolkninger og menneskers brug af historien. Det vil også være omdrejningspunktet for vores tema, hvor forskelligartet kildemateriale og eksempler på moderne historiebrug vil blive behandlet med det formål at styrke og kvalificere vores historiebevidsthed.
Eksempler på moderne historiebrug ses fx i TV-serier, computerspil og andre kommercielle produkter. Ved at undersøge disse kan vi få en klar fornemmelse af, at mennesket er såvel historieskabt som historieskabende, og at historien kan bruges på mange forskellige måder – både i og udenfor skolesystemet.
Forløbet henvender sig primært til 9. klasse.
Omfang: 1 modul (90 minutter).
Sted: Lyngby Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Kontakt: Sune Nielsen, sune@unord.dk
Historie A på STX
I historie på STX sætter vi fokus på vikingerne under temaet ”Brug og misbrug af historien”, hvor særligt historiebrug og kildearbejde er i centrum.
Vi kigger på forskelligartede kilder, fx nazistiske propaganda-plakater, tegneserier, leverpostejspakker og/eller moderne tv-serier. Kilderne tjener som håndgribelige eksempler på historiebrug og gør samtidig historien mere levende for eleverne.
Målet er at få en forståelse for, hvordan vikingen har været fremstillet og opfattet på vidt forskellige måder igennem historien. Samtidig giver ”Brug og misbrug af historien” mulighed for at arbejde med nogle centrale teorier og metoder fra historiefaget.
Både historiebrug og kildearbejde indgår i de faglige mål i både folkeskolen og i gymnasiet.
Forløbet henvender sig til 8. og 9. klasse.
Omfang: 1-2 moduler a 90 minutter (efter aftale).
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Dagskurser - Virskomhedsøkonomi, International økonomi og Afsætning
Kommunikation og markedsføring
Afsætning - i samarbejde med andre gymnasiefag (HHX)
Fag: Dansk, afsætning og markedskommunikation.
Reklamekampagne.
Du får indblik i kommunikationsmodel og reklameanalyse med dansk og afsætningsværktøjer. Du prøver at arbejde kreativt med et kampagneoplæg for en dansk virksomhed. Du skal også beslutte hvilke medier der skal bruges, og lave beregninger af hvor mange penge din kampagne koster at indrykke i medierne.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Design og markedsføring
Fag: Afsætning, design og markedskommunikation.
Design og markedsføring af en T-shirt.
Du får indblik i nogle af de analyseværktøjer, som et reklamebureau benytter. Du prøver at arbejde kreativt med en markedsføringsopgave, der også indeholder beslutninger om hvilke medier der skal bruges, og laver beregninger af hvor mange penge det koster i medieindrykning.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Spørgeskemaundersøgelse og markedsanalyse
Fag: Afsætning, matematik
Du får indblik i, hvordan du kan indsamle markedsdata i en spørgeskemaundersøgelse. Du vil få indblik i, hvordan du udarbejder spørgeskemaundersøgelser, indsamler markedsdata og hvordan du efterfølgende kan analysere de data, du har indsamlet.
Varighed: 1 dag
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Målgrupper og livsstilsegmentering
Fag: Afsætning, markedskommunikation og dansk
Du får indblik i målgruppebegrebet og vigtigheden af at arbejde med målgrupper i reklamer. Du vil få indsigt i livsstilsegmentering og Gallup Kompas modellen, og hvordan du kan arbejde med modellen, når du udarbejder reklamer.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Innovation og udvikling af nye produkter
Fag: Innovation og afsætning
Du får indblik i de processer, der skaber gode ideer. Du skal arbejde helt konkret med udvikling af et produkt, der skal benyttes af skoleelever. Du får også indblik i de værktøjer, der bruges i forhold til at markedsføre produktet, herunder kommunikationsmodel og reklameanalyse med afsætningsværktøjer. Du kommer også til at arbejde kreativt med udarbejdelse af en konkret reklame.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Kultur og markedsføring
Fag: Afsætning og det relevante sprogfag Engelsk, Tysk, Fransk eller Nordiske sprog.
Markedsføring af danske møbler i Storbritannien, Tyskland, Frankrig eller Norden.
Du får indblik i analyse af en dansk virksomhed og dens strategi med fokus på det valgte land. Du får indblik i landets kultur, og hvordan du kan markedsføre danske møbler i det pågældende land. Du vil også få indsigt i, hvilke overvejelser en virksomhed skal gøre sig, når de arbejder med markedsføring i udlandet under hensyn til de kulturelle forskelle.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Kampagner og nudging
Fag: Afsætning, markedskommunikation og psykologi
Du får indblik i nudging som værktøj til at påvirke menneskers adfærd og valg som led i en informationskampagne. Du får indblik i nogle forskellige nudging værktøjer, som bruges til at give os et kærligt puf mod en ønsket adfærd. Det kunne fx være når grønne fodspor bruges til at lede os til at smide affald i skraldespanden i stedet for på gaden.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
International økonomi (HHX)
Økonomi-Cup
Eleverne på Samfundsfag og International Økonomi inviterer 8. og 9. klasser til at deltage i Økonomi-Cup
I kan komme hele klasser, som vil arbejde i mindre grupper.
Forløbet vil bestå af en dag, hvor grundskoleeleverne opnår indblik i en udfordring samfundet står over for. Der formidles viden om faget så eleverne har mulighed for at arbejde videre hjemme på skolen med deres løsninger.
Efter ca. 1 måned afholdes finale, afhængigt af antal deltagere vil det kun være de bedste fra hver klasse som deltager.
Dommerne vil være elever og undervisere fra U/NORD.
Formålet med dagen er, at de studerende på U/NORD opnår kompetencer i ”Ung til ung formidling”. Eleverne fra grundskolen opnår viden om samfundsøkonomi og de konsekvenser det kan have at føre økonomisk politik.
Det vil være muligt at anvende den opnåede viden til den store opgave i 9. klasse.
Innovative processer vil præge dagen på U/NORD.
Udbydes en dag i oktober og finale i uge 48.
Virksomhedsøkonomi (HHX)
Virksomhedsøkonomi indgår naturligt som et af kernefagene på den merkantile studentereksamen – HHX.
Faget fokuserer meget bredt fra den ”lille økonomi” i mindre, helt nystartede virksomheder såvel som på de helt store sammenhænge i internationalt orienterede koncerner. Selvfølgelig med en naturlig progression gennem uddannelsen.
Indholdet på en økonomidag på Lyngby Handelsgymnasium kan omfatte flg. emner:
Forløb med Privatøkonomi
-
Grundlæggende input vedr. Indkomst – forbrug – opsparing – låneformer
-
Individuelt eller gruppevis arbejde med opstilling af egne budgetter, vurdering af realisme m.m.
Forløb med Iværksætteri
-
Grundlæggende input vedr. forskellige iværksættertyper og iværksætterformer, Danmark som iværksætterland m.v.
-
Arbejde med idegenerering og handlingsplaner (udvikling af egne konkrete ideer ud fra overvejelser om behov, kundetyper, vækstområder, overordnet økonomi/budgetter m.m.)
Forløbet henvender sig primært til 9. klasser, evt. udvalgte elever med interesse i økonomi og virksomhedsdrift.
Omfang: 2 moduler (180 minutter) – efter aftale.
Sted: Lyngby Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Dagskurser - Matematik og Erhvervsjura
Matematik - Hverdagsmatematik
Hvordan kan jeg, ved brug af rette linjer, tjene mest?
Og hvem tjener mest på at lave konfekt?
Kurset tager udgangspunkt i elevernes viden om den rette linje og løsning af simple uligheder. Eleverne vil derudover komme til at arbejde med Lineær Programmering.
Lineær Programmering er en metode, som anvendes til at udnytte begrænsede ressourcer bedst muligt. Eleverne vil opdage, at pludselig kan lineære funktioner og uligheder anvendes til noget i den “virkelige verden”
Eleverne vil blive undervist af 2.g’ere. Først vil eleverne få viden om metoden, hvorefter de arbejder selv med virkelige problemstillinger. Der afsluttes med en konkurrence.
Varighed ca. 3 timer ( 2 moduler a 90 minutter)
Fælles mål (uddrag) om ligninger og funktioner
Matematik - Sandsynlighedsregning
Kan du smage forskel på kildevand og postevand? Hvad smager bedst?
Kan jeg undgå dårlig frugt, når jeg handler?
Får jeg det jeg betaler for, når jeg køber ost?
Kurset tager udgangspunkt i den viden eleverne har om sandsynlighedsregning.
Der arbejdes derudover med uafhængighedstest og hypotesetest.
Underviserne er elever fra 2.g.
Varighed ca. 3 timer ( 2 moduler á 90 minutter)
Fælles mål (uddrag) om sandsynlighedsregning
Matematik - Statistik for alle
Statistik for alle - gør din projektopgave bedre.
På denne dag vil eleverne arbejde med diagramtyper, enkeltobservationer, grupperede observationer, deskriptorer, tolkning og analyse i relation til et aktuelt emne. Vi vil også se på, hvordan medierne anvender statistik.
Dagen er tilpasset de fælles mål efter 9. klasse, som de er formuleret under emnet statistik. Desuden vil dagens viden med fordel kunne anvendes i projektopgaven i 9.klasse.
Der vil indgå undervisning, som vil være varetaget af gymnasiets elever.
Varighed ca. 3 timer ( 2 moduler á 90 minutter)
Erhvervsjura - Digital dannelse og straffeloven
Hvor: Lyngby Handelsgymnasium eller på folkeskolen
Tidsforbrug: 90-120 min
Undervisere: Elever (digitale ambassadører) i samarbejde med en Erhvervsjura-underviser
Hvem: 7. klasse og op
Erhvervsjura - Forbrugerkøb og køb på nettet
Hvor: Lyngby Handelsgymnasium eller på folkeskolen
Tidsforbrug: 90-120 min
Undervisere: Elever eller Erhvervsjura-undervisere
Hvem: 8. klasse og op (mest relevant når de begynder at handle selv)
Erhvervsjura - Markedsføring (samarbejde med Afsætning)
Hvor: Lyngby Handelsgymnasium eller på folkeskolen
Tidsforbrug: 90 min til juradelen (+ tid til afsætningsdelen – de laver en markedsføringskampagne)
Undervisere: Erhvervsjura-undervisere
Hvem: 8. klasse og op (måske også 7. klasse)
Dagskurser - Valgfag
Kulturforståelse (HHX)
Kulturforståelse og Kulturmøder
Verden er under hastig forandring, og det er en afgørende fordel at have forståelse for kulturens udvikling og ikke mindst at kende sig selv og den kultur, man er en del af. Disse faktorer er afgørende for et meningsfuldt kulturmøde, og her kan faget Kulturforståelse bidrage til en bedre forståelse.
Med udgangspunkt i en aktuel problemstilling, hvor omdrejningspunktet er kulturmøder, arbejder vi med begreber som kulturel praksis, globalisering og interkulturel kommunikation. Grundskoleeleverne skal arbejde aktivt med en case og opnår således indsigt i kulturelle problemstillinger, og de får en smagsprøve på kulturelle kompetencer, der kan bruges nationalt og globalt.
I forløbet med Kulturforståelse får grundskoleeleverne en oplevelse med andre unge, der er i gang med en merkantil studentereksamen, da undervisningen bl.a. varetages af HHX-elever fra Lyngby Handelsgymnasium. Dette sker i et tæt samarbejde med faglærere.
Målgruppe: 8.-9. klasse
Modulforbrug: 2 moduler eller efter aftale
Hvor: Lyngby Gymnasium og Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, Lyngby

Finansiering (HHX og STX)
Forløb 1: Hvordan skal man investere?
Spørgsmål:
1. Undersøg hvor mange i klassen, der har en aktie.
2. Se klippet “aktier for dummies”. Aktier for dummies
3. Forklar de tre begreber aktieudbytte, kapitalgevinst og afkast.
4. Gå ind på siden Børsen – c25 aktier og undersøg, hvordan “Coloplast” aktien har udviklet sig den sidste måned og de sidste tre måneder.
5. Undersøg på C25 hvilken aktie du vil investere i. Begrund hvorfor du vil investere i lige netop denne aktie.
Finansiering (HHX og STX)
Forløb 2: Hvad skal vi med banker?
Spørgsmål:
1. Se filmklippet “Hvad skal vi med banker” og diskuter bankers eksistensberettigelse (hvorfor har vi brug for banker, hvad er det en bank kan). Hvad skal vi med banker
2. Redegør for, hvad der bliver sagt i klippet om banker.
3. Forklar hvad ind- og udlånsrente er, og redegør for hvorfor der er forskel på ind- og udlånsrenten.
4. Vurder fordelen ved et stort lån frem for mange små.
5. Diskuter hvorfor det kan være bedre at låne penge af en bank end af private.
Innovation (HHX)
Innovation og udvikling af nye produkter (HHX)
Fag: Innovation og afsætning
Du får indblik i de processer, der skaber gode ideer. Du skal arbejde helt konkret med udvikling af et produkt, der skal benyttes af skoleelever. Du får også indblik i de værktøjer, der bruges i forhold til at markedsføre produktet, herunder kommunikationsmodel og reklameanalyse med afsætningsværktøjer. Du kommer også til at arbejde kreativt med udarbejdelse af en konkret reklame.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium/Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, 2800 Lyngby
Innovation – afsætning - dansk (HHX)
Du får indblik i de processer, der skaber gode ideer.
Du skal arbejde helt konkret med udvikling af et produkt, der skal benyttes af skoleelever.
Du får også indblik i de værktøjer, der bruges i forhold til at markedsføre produktet, herunder kommunikationsmodel og reklameanalyse med dansk og afsætningsværktøjer.
Du kommer også til at arbejde kreativt med udarbejdelse af en konkret reklame.
Dagskurser - Design, Mediefag og Musik
Design og arkitektur (STX og HHX)
Introduktion til forløbet ’FORM PÅ ORD’ i design og arkitektur:
Kan du bygge en konstruktion der passer til et ord?
I faget design og arkitektur på HHX arbejder eleverne projektorienteret, praktisk og innovativt.
Vi tilbyder et kort forløb med fokus på materialer og konstruktionsprincipper:
-
Grundskoleeleverne introduceres til forskellige materialer, deres udtryk og muligheder. Vi tager udgangspunkt i materialer, de selv finder på Lyngby Handelsgymnasium.
-
Vi snakker om ord, der beskriver fx begreber som tung/let, hårdt/blødt, organisk/uorganisk, lyst/mørkt og åbent/lukket,
-
Eleverne får mulighed for at bygge enkle konstruktioner, der passer til disse begreber.
-
De skal fotografere, beskrive, konstruere og præsentere.
Forløbet gennemføres af HHX-elever fra Lyngby Handelsgymnasium i samarbejde med skolens designlærer. Jeres elever får dermed en oplevelse med vores elever, der er i gang med handelsgymnasiet.
Forløbet henvender sig til 8. og 9. klasse.
Omfang: 2-3 moduler (à 90 min).
Sted: Hjortehøjsvej 1
Design og markedsføring (HHX)
Fag: Afsætning, design og markedskommunikation.
Design og markedsføring af en T-shirt.
Du får indblik i nogle analyseværktøjer, som et reklamebureau benytter. Du prøver at arbejde kreativt med en markedsføringsopgave, der også indeholder beslutninger om hvilke medier der skal bruges, og beregninger af hvor mange penge det koster i medieindrykning.
Varighed efter aftale: 2-3 moduler af 90 min.
Klassetrin: 8.-9. klasse
Sted: Lyngby Gymnasium og Handelsgymnasium, Hjortehøjsvej 1, Lyngby
Dagskurser - Innovation
Omnium - så kan du lære det!
Spil innovationsspillet “Omnium” med os som facilatorer.
Innovationsdidaktik kan bruges til både almindelig faglighed og til særlige opgaver eller projekter.
Med innovationsspillet “tvinges” eleverne til at forholde sig til problemstillingen på forskellige måder og forskelligt tempo i de forskellige faser af innovationsprocessen.
Hvilken betydning får det, når man skal præsentere sin idé på en bestemt måde, eller sikre sig at man får brugerinddragelse?
Og må man somme tider gå tilbage i processen, fordi ideen måske alligevel ikke var så holdbar som man troede?
Med “Omnium” kan eleverne arbejde og forfine deres projekt – på baggrund af en solid faglighed.
Innovationsdidaktik
Vil I gerne arbejde innovativt på jeres skole?
Mangler I stadig lige at tænke over hvordan vi inddrager både faglighed, pædagogik og innovation i samme mundfuld?
Vi tilbyder lærerkurser i innovationsdidaktik – og bruger i den forbindelse gerne vores spil “Omnium” – men kan også afholde kurser eller komme på jeres lærermøde og fortælle om innovationsdidaktik.
