Portræt

Cecilie vil renovere et slot - helt selv

Cecilie er bygningssnedkerelev på Hillerød Tekniske Skole og drømmer om at købe et faldefærdigt fransk slot og sætte det i stand på egen hånd.

Snedkerelev, Cecilie, måler træet efter

I løbet af sin uddannelse på Hillerød Tekniske Skole får Cecilie den håndværksmæssige erfaring, som vil gøre hende i stand til at renovere sit eget chateau i Frankrig.

En dokumentarserie, hvor et par køber, renoverer og udsmykker et faldefærdigt fransk slot på landet – også kaldet et chateau – har fået bygningssnedkereleven Cecilie Klærke til at drømme sig til varmere himmelstrøg.

En drøm om at renovere det hele fra bunden

"Drømmen er at gøre det samme, som de gør. Slottet må gerne være så ramponeret, at ALT skal renoveres, udskiftes, repareres eller ombyttes”, siger Cecilie Klærke, der er i gang med bygningssnedkeruddannelsenHillerød Tekniske Skole.

"Jeg synes, det er spændende, at man kan lave noget, man er stolt af. I det hele taget giver det en fed følelse at tage et stykke råt træ og få det til at blive til noget".
Cecilie Klærke, elev på bygningssnedkeruddannelsen

Når chateauet er færdigrenoveret, vil hun selv kunne flytte ind og samtidig gøre det til et eventsted, som kan lejes til bryllupper og andre arrangementer. Og med alt det, hun har lært på sin uddannelse, føler hun sig i den grad rustet til opgaven, selv om det er et stort projekt. 

Snedkerelev arbejder med træ

Har lært at klare tingene selv

”Jeg behøver ikke ringe efter andre, når der er noget, der skal laves. Jeg har lært at klare tingene selv. I går lavede jeg fx min egen stikdåse. Der er flere håndværksmæssige ting, der bliver nemmere, når man kan noget i forvejen. Man får en forståelse for hvordan tingene hænger sammen og begynder at tænke mere logisk,” siger Cecilie. 

Hvorfor bygningssnedker? 

Cecilie har fundet sin rette hylde på bygningssnedkeruddannelsen, da den giver hende mulighed for at være aktiv og bruge sine hænder til at lave forskellige projekter, hun kan være stolt af.

”Jeg tog først en HF – og har fundet ud af, at det boglige ikke lige er mig. Jeg kan godt lide at bruge mine hænder. Det er simpelthen for kedeligt for mig at sidde stille. Jeg kan godt lide at være aktiv og praktisk. Derfor valgte jeg at blive bygningssnedker," forklarer Cecilie.

Cecilie kan godt lide at fordybe sig og gå i detaljer, så hun ender med et resultat, hun kan være stolt af – uanset om der så er tale om et køkken, gulv, vindue eller en bænk.

Noget man kan være stolt af

"En bygningssnedker er meget ligesom en tømrer, så træet fylder selvfølgelig rigtig meget på uddannelsen. Bygningssnedkerne tager sig af de mere ’fine’ ting, der kræver lidt flere detaljer. Vi laver fx ikke så meget tage, som tømrerne gør, men laver mere gulve og sætter køkkener op. Vores opgaver kræver lidt mere finpudsning," siger hun og afslutter:

Jeg synes, det er spændende, at man kan lave noget, man er stolt af. Når man er i gang med at bygge fx et vindue eller en bænk, er der spænding til det sidste, når man skal samle det hele og finde ud af, om alt spiller. Jeg synes også, det er rigtig fedt at lave køkkener. I det hele taget giver det en fed følelse at tage et stykke råt træ og få det til at blive til noget.