Til jobcentre og a-kasser

Erhvervsuddannelse for Voksne (EUV) ruster borgeren til udfordringerne på fremtidens arbejdsmarked. EUV giver mulighed for bedre løn og mindre nedslidning, samt mere stabile ansættelsesforhold. Her på siden finder du information målrettet til dig, der arbejder i et jobcenter eller hos en a-kasse.

Tømrerelev arbejder i værkstedet

Erhvervsuddannelse for Voksne (EUV) er for borgere over 25 år, der ønsker at blive faglærte og komme i arbejde. Typisk vælger man en uddannelse, hvor man allerede har relevant erhvervserfaring og får afkortet dele af uddannelsen, eller man vælger det som led i et brancheskift.

Uddannelsen bygger på det, man allerede kan. Hvis borgeren har relevant erfaring, kan EUV være en kortere vej til at blive faglært. Det bliver afklaret under en realkompetencevurdering. 

Optagelseskravet på EUV er grundskolens afgangsprøve i dansk og matematik med karakteren 02 i gennemsnit. Alternativt kan der søges ind via optagelsesprøve. Hvis man har en læreplads på ansøgningstidspunktet, falder karakterkravet væk.

Som EUV voksenlærling får man en løn, der svarer til fagets mindsteløn for ufaglærte, og virksomheden kan få tilskud til at betale lønnen.

3 forskellige indgange til EUV

Hvilken indgang borgeren skal starte på, afhænger af hvor meget erfaring vedkommende allerede har. Dette afgøres ved en realkompetencevurdering på erhvervsskolen.

EUV 1 

EUV 1 er for dem, der har mindst 2 års relevant erhvervserfaring. Uddannelsen består af skoleforløb på U/NORD.

EUV 2 

EUV 2 er for dem, der har mindre end 2 års relevant erhvervserfaring. Uddannelsen består dels af skoleforløb og derudover af oplæring i en virksomhed. Der mulighed for, at skoleforløb og oplæringen kan blive afkortet på baggrund af realkompetencevurderingen.

EUV3 

EUV 3 er for dem, der ingen relevant erhvervserfaring har. Uddannelsen følger samme opbygning som EUD med grundforløb, skoleforløb og oplæring i en virksomhed. EUV 3 er ofte brancheskiftere.

 

Forløb fra afklaring til uddannet

  1. Er borgeren ledig, kontaktes jobcenteret, som til melder vedkommende til en realkompetencevurdering (RKV). 
  2. Borgeren bliver indkaldt til RKV på U/NORD, hvor de bliver vurderet, teoretisk og praktisk, i forhold til uddannelsen. 
  3. På baggrund af RKV kan skolen afkorte dele af uddannelsen og udarbejde den individuelle uddannelsesplan, som beskriver hvor lang uddannelse bliver.
  4. Borgeren starter på én af de 3 indgange og er under uddannelse.
  5. Borgeren afslutter med en svendeprøve/afsluttende eksamen og er faglært.

 

Kommunikation mellem jobcenter, borger og a-kasse

Når sagsbehandleren i A-kassen har talt med borgeren om muligheden for erhvervsuddannelse for voksne, skal a-kassen orientere jobcenteret, der står for det praktiske i forbindelse med tilmelding til realkompetencevurdering. Derefter aftaler borgeren selve uddannelsen med a-kassen, og skal de tilmeldes uddannelsen, kontaktes jobcenteret igen, og jobcenteret søger for at tilmelde til uddannelsen.

Uddannelsesløft for borgere der er fyldt 30 år

Er borgeren ufaglært eller har en forældet uddannelse, og er fyldt 30 år og modtager dagpenge eller kontanthjælp, har de evt. mulighed for et uddannelsesløft, hvor man modtager dagpenge eller kontanthjælp under uddannelsen. Den mulighed kan man tale med jobcentret om. 
Læs mere om uddannelsesløft på ug.dk

Masser af lærepladser

På skolen får eleverne hjælp og vejledning til at finde en læreplads. Som det ser ud lige nu, er der mange lærepladser til elever, der ønsker at tage uddannelse, så mulighederne er rigtigt gode. Skulle eleven mod forventning ikke finde en læreplads, er der mulighed for at komme i Skoleoplæring, hvor de arbejder i et værksted på skolen og lærer det samme som i en virksomhed. Typisk er eleverne kort tid i Skoleoplæring, fordi de sideløbende får aktiv hjælp til at finde den rigtige læreplads.

Erhvervsuddannelse efter studentereksamen

For borgere, der allerede har en studentereksamen er EUS er den hurtige vej til arbejdsmarkedet. Forløbet varer kun fem uger og kan tages online sideløbende med at der søges læreplads.