På U/NORD kan du uddanne dig til sejlmager

Sejlmager

På sejlmageruddannelsen lærer du grundlæggende arbejdsprocesser i at mestre selve designet af et sejl. Du skal kunne vælge de mest optimale materialer og du skal efterfølgende kunne skære til og sy eller svejse sejlet sammen. Du lærer også at bruge computerprogrammer både til at designe og til efterfølgende fremstilling af sejlene. Et sejl er ofte det, der påvirkes hårdest på en båd, og det skal sys, så det kan modstå alt slags vejr. Derudover skal du også lære at udføre tov- og wirearbejde.

Sejlmager er et speciale på de Maritime Håndværksfag.

Kom og hør mere

Kom på besøg og hør mere om uddannelsen og hvordan du kan komme i gang.
Uddannelserne til bådebygger og sejlmager ligger på Rasmus Knudsens Vej 9 i Helsingør.

Næste hold starter til januar 2023.

Dette kommer du til at arbejde med

sejlmager sejlbåd

Lystbåde og sejlskibe

Der findes millioner af både i verden og fælles for dem alle er, at de drives frem af sejl. På den ene eller anden måde vil en sejlmager sætte sit aftryk på alle disse sejl.

sejlmager sejlbåd

Teknologi

De moderne innovative ”flyvende” sejlbåde har højteknologiske sejl lavet af kævler. Disse sejl er præcisions syet på maskiner eller formstøbt, og passer kun til denne ene båd. Hvert enkelte sejl koster formuer.

Orange Scene Roskilde

Scener og afskærmning

Telte i alle former og størrelser, mest kendt er Roskildefestivallens Orange Scene. Det kan også være solsejl, læsejl eller solafskærmning til meget store industrielle bygninger.

Sejlmager - Lastbil

Transport

Lastbiler kører overalt i verden. Fælles for dem alle er, at de skal have presenninger på ladet til at skærme og sikre deres last. Det kan også være større parasoller eller markiser til haven eller udeservering på en restaurant.

Se film fra sejlmagerværkstedet

De tre grundelementer i din uddannelse

Syning og reparationer

Der er ikke dét, du ikke kan sy. Du skal kunne reparere meget store og gamle sejl i hånden. Du skal kunne sy i (næsten) alle typer af materialer. Du skal selv skabe designet og udføre færdig finish på et sejl på din egen XXL industri symaskine.

Sejlmager fremstilling

Tov- og wirearbejde

Alt tovværk på en gammel sejlbåd og alle wire på en moderne lystbåd er udtænkt og har været igennem hænderne på en sejlmager. En moderne konstruktion som Storebæltsbroen holdes oppe af wires – 1000 vis af wire i kilometer-lange baner.

Sejlmager - design

CAD tegning

Nogle former er så komplicerede, at de skal beregnes og tegnes i et CAD program. Du lærer at bruge computeren og din lineal på de smarteste måder, så du kan gennemtænke og skabe rummelige former. Fx en spiler til et sejlskib eller en varmluftsballon.

Sådan bliver du sejlmager

Her kan du se, hvordan uddannelsen er opbygget

For dig der er gået ud af 9./10. klasse for mindre end 14 måneder siden.

Når du starter på grundforløb 1, skal du vælge en fagretning. En fagretning er et tema, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger giver dig de nødvendige kompetencer til at fortsætte på grundforløb 2. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser, uden at du lukker nogen døre bag dig.

Varighed: ½ år

Læs mere om fagretningerne på grundforløb 1

For dig der er gået ud af 9./10. klasse for mere end 14 måneder siden.

Grundforløb 2 (GF2) varer 20 uger og har til formål at give dig forudsætningerne for at kunne gennemføre hovedforløbet. GF2 afsluttes med en grundforløbsprøve.

Du kan tage Grundforløb 2 på Helsingør Tekniske Skole

Hovedforløbet i erhvervsuddannelserne veksler mellem praktikperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Praktikdelen udgør størstedelen af hovedforløbet.

Du kan tage hovedforløbene på Helsingør Tekniske Skole.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamen samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev.

" Jeg tror i en tid hvor de teoretiske uddannelser generelt er i højere kurs end de håndværksmæssige, at vi glemmer, hvor meget vi er i stand til at gøre med vores hænder. "
Astrid, 27 år

Sådan kommer du i gang

For at blive optaget på uddannelsen skal du ansøge efter hvilken situation du befinder dig i.

Find elevplads

En erhvervsuddannelse på sejlmageruddannelsen er en blanding af undervisning på skolen og praktisk arbejde i en virksomhed, som du indgår en uddannelsesaftale med.
Du skal have en elevplads for at kunne fuldføre dit skoleforløb.

Skolen har mange kontakter og hjælper gerne med at finde et godt match til dig. Der er rigtig mange og gode muligheder for at finde ledige elevpladser – flere virksomheder og sejllofter har faktisk svært ved at få besat alle de ledige pladser. Det betyder, at du har mulighed for selv at vælge din elevplads efter hvad du helst selv vil arbejde med, men også hvilken landsdel du gerne vil arbejde i.

Læs om at søge praktikplads

Læs mere om uddannelsen

Her kan du finde vej til mere viden om uddannelsen

Rejs ud i verden

På U/NORD har du mulighed for at tilføre din uddannelse et internationalt element.

Kontakt

Har du spørgsmål til uddannelsen, er du velkommen til at kontakte administrationen.

Fie Buchwald

Uddannelseschef fibu@unord.dk 61 90 23 84

Michael Ewald

Uddannelseskoordinator for de maritime håndværksfag mgew@unord.dk 61 90 23 80

Sejlmager (grund- og hovedforløb samt uddannelsesaftaler)

Anne Funding, Uddannelsessekretær afp@unord.dk 48 22 53 25
Find vej til U/NORD

Her finder du os

Rasmus Knudsens Vej 9 3000 Helsingør Tlf. 48 29 00 05 info@unord.dk Få rutevejledning

Fotorettigheder

Rettigheder til fotos brugt på siden