Sejlmager

Maritime håndværksfag
Sejlmagerelev sidder med et sejl hun er igang med at sy

Som sejlmager arbejder du fx med at lave og reparere sejl, kalecher og presenninger. Du arbejder både med helt store produktioner og i de fine detaljer.

Et sejl bliver udsat for lidt af hvert på en båd, så det skal det sys, så det kan modstå al slags vejr. Derfor lærer du også, hvilke materialer der kan bruges til at lave forskellige slags sejl.

Der er store krav til at arbejdet udføres ordentligt. Så du skal være omhyggelig og tage ansvar, så sikkerheden er helt i top.

U/NORD er landsskole for sejlmagere og bådebyggere, derfor har du mulighed for at søge om at bo på vores skolehjem under skoleforløbene.

Det lærer du på uddannelsen

  • Udarbejde yachtsejl
  • Udføre riggerarbejde
  • Skære til og sy eller svejse et sejl sammen
  • Bruge computerprogrammer til design og fremstilling
  • Udføre sammenføjning og montering af tovværk og wirer
  • Sikre at sikkerheden er i top
Jeg tror i en tid hvor de teoretiske uddannelser generelt er i højere kurs end de håndværksmæssige, at vi glemmer, hvor meget vi er i stand til at gøre med vores hænder.
Astrid, elev på sejlmageruddannelsen

Grundelementerne i din uddannelse

Syning og reparationer

Der er ikke det, du ikke kan sy. Du skal kunne reparere meget store og gamle sejl i hånden og skal kunne sy i (næsten) alle typer af materialer. Designet skaber du selv, inden du giver sejlet den sidste finish på din egen XXL-industrisymaskine.

Tov- og wirearbejde

Alt tovværk på en gammel sejlbåd og alle wirer på en moderne lystbåd er udtænkt af og har været igennem hænderne på en sejlmager. En moderne konstruktion som Storebæltsbroen holdes oppe af wirer i kilometerlange baner.

CAD-tegning

Nogle former er så komplicerede, at de skal beregnes og tegnes i et CAD-program. Du lærer at bruge computeren og din lineal på de smarteste måder, så du kan gennemtænke og skabe rummelige former – fx en spiler til et sejlskib eller en varmluftsballon.

Det kan du bruge uddannelsen til

Sejlmageruddannelsen giver dig færdigheder, der ikke kun kan bruges til skibssejl, men også til udarbejdelse af fx scener og afskærmning eller presenninger til lastbiler. Du har også mulighed for at videreuddanne dig til fx professionsbachelor i eksport og teknologi.

Lystbåde og sejlskibe

Der findes millioner af både i verden og fælles for dem alle er, at de drives frem af sejl. På den ene eller anden måde vil en sejlmager sætte sit aftryk på alle disse sejl.

Teknologi

De moderne, innovative ”flyvende” sejlbåde har højteknologiske sejl lavet af kævler. Disse sejl er præcisionssyet på maskiner eller formstøbt, passer kun til en enkelt båd og koster en formue.

Scener og afskærmning

Du lærer at lave telte i alle former og størrelser. Mest kendt er nok Roskilde Festivals Orange Scene, men det kan også være solsejl, læsejl eller solafskærmning til meget store industrielle bygninger.

Transport

Lastbiler kører overalt i verden. Fælles for dem alle er, at de skal have presenninger på ladet til at skærme og sikre deres last. Det kan også være større parasoller, markiser til haven eller til udeservering på en restaurant.

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Er du over 25 år, har du mulighed for at få forkortet uddannelsen på baggrund af praktisk erfaring. Læs mere om mulighederne som voksenlærling.

Grundforløb 1

Varighed: ½ år

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse for mindre end 14 måneder siden, starter du uddannelsen med grundforløb 1.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger klæder dig på til at fortsætte på grundforløb 2 på en EUD-uddannelse. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser og stadig have alle muligheder for at vælge uddannelse.

Læs om alle fagretningerne på Grundforløb 1

Grundforløb 2

Varighed: ½ år

Grundforløb 2 (GF2) skal klæde dig på til at kunne gennemføre hovedforløbet og afsluttes med en grundforløbsprøve. Hvis det er mere end 14 måneder siden, du har afsluttet folkeskolen eller 10. klasse, har du mulighed for at starte direkte på GF2.

Hovedforløb/oplæring

Hovedforløbet på erhvervsuddannelserne veksler mellem oplæringsperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Oplæringsdelen udgør størstedelen af hovedforløbet.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamen samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev.

Kan du få en læreplads?

Der er rigtig mange og gode muligheder for at finde ledige lærepladser – flere virksomheder og sejllofter har faktisk svært ved at få besat alle de ledige pladser. Det betyder, at du har mulighed for selv at vælge din læreplads ud fra, hvad du gerne vil arbejde med, og hvor i landet (eller udlandet) det skal foregå.

Bor du langt fra skolen? Så kan du bo på skolehjem

Da U/NORD er landsskole for sejlmageruddannelsen, er der ofte elever, som bor langt fra skolen. Derfor kan du bo på skolehjem under skoleperioderne.

Du er berettiget til at bo på skolehjem, hvis det tager mere end fem kvarter at tage offentlig transport fra din bopæl til den nærmeste skole, som tilbyder den uddannelse, du har valgt.

Det Maritime Skolehjem har adresse på Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør og ligger dermed på samme adresse som Helsingør Tekniske Skole, hvor uddannelsen holder til.

Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv