Struktør

Anlægsstruktør, bygningsstruktør eller brolægger
Struktørelev er ude på byggeplads og lave arbejde

Hvis du godt kan lide tanken om at være med til at opføre bygninger og anlægge veje, torve og pladser, der kommer til at stå i mange år fremover, er struktøruddannelsen måske noget for dig.

På skolen får du undervisning i fag, der handler om udvikling af veje, anlæg og belægning samt digital tegningsforståelse. Du skal også have fag som arbejdsmiljø, sikkerhed, førstehjælp og brandbekæmpelse.

I løbet af uddannelsen skal du vælge, om du vil specialisere dig som anlægsstruktør, bygningsstruktør eller brolægger.

U/NORD udbyder grundforløb 1 og 2 på Hillerød Tekniske Skole. På UG.dk kan du læse, hvilke skoler der udbyder hovedforløbene.

Når du tilmelder dig uddannelsen på www.optagelse.dk skal du vælge Anlægsstruktør, uanset hvilket speciale du ønsker.

Som struktør kan jeg arbejde på alt fra fundamenter på store byggepladser til mindre opgaver i private hjem.
Mads-Emil, elev på struktøruddannelsen

Det lærer du på uddannelsen

  • Opføre bygninger og anlægge veje og pladser
  • Arbejde i fx beton, granit og andre naturmaterialer
  • Arbejde efter plantegninger og beregninger
  • Lægge rør og ledninger i jorden og etablere kloakker
  • Samarbejde med andre faggrupper
  • Sikkerhed, førstehjælp og brandbekæmpelse

Jobmuligheder

De fleste nyuddannede bygningsstruktører får arbejde i et entreprenørfirma, men du kan også blive selvstændig. Med et svendebrev som struktør kan du desuden videreuddanne dig til byggetekniker, kort- og landmålingstekniker eller bygningskonstruktør.

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Du afslutter uddannelsen med en svendeprøve.

Grundforløb 1

Varighed: ½ år

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse for mindre end 14 måneder siden, starter du uddannelsen med grundforløb 1.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger klæder dig på til at fortsætte på grundforløb 2 på en EUD-uddannelse. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser og stadig have alle muligheder for at vælge uddannelse.

Læs om alle fagretningerne på Grundforløb 1

Grundforløb 2

Varighed: ½ år

Grundforløb 2 (GF2) skal klæde dig på til at kunne gennemføre hovedforløbet og afsluttes med en grundforløbsprøve. Hvis det er mere end 14 måneder siden, du har afsluttet folkeskolen eller 10. klasse, har du mulighed for at starte direkte på GF2.

Hovedforløb/oplæring

U/NORD udbyder ikke hovedforløbet til struktøruddannelsen. På ug.dk kan du se, hvor du kan tage hovedforløbet.

Kan du få en læreplads?

Ja, det er intet problem at få en læreplads som struktør. Vores største udfordring er faktisk at skaffe lærlinge nok til alle de virksomheder der søger. Så det skal du ikke være bekymret for.

På U/NORD hjælper vi dig hele vejen igennem, så du får gjort alt for at finde den rigtige læreplads, inden du afslutter grundforløbet. Du bliver blandt andet undervist i at lave et rigtig godt CV, og vi træner dig i, hvordan du møder op i virksomheden, når du er ude for at søge læreplads.

Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv