Gastronom

Kok, smørrebrød og cater
Gastronomelever laver mad og har et godt fællesskab i køkkenet

Brænder du for at lave god mad? Så er gastronomuddannelsen måske noget for dig.

Her lærer du om gode råvarer, hvordan du tilbereder og anretter forskellig slags mad, og hvilke drikkevarer du skal servere til, så gæster og kunder kan få en god oplevelse.

På uddannelsen kan du vælge mellem specialerne kok, smørrebrød og catering eller gastronomassistent.

Som færdiguddannet kan du arbejde i større og mindre køkkener på spisesteder, i kantiner, blive restaurantchef eller vælge at starte dit eget firma.

Jeg har altid gerne villet være kok. På skolen lærer jeg både om faget, og så er der et rigtig godt sammenhold.
Kamilla, elev på gastronomuddannelsen

Det lærer du på uddannelsen

  • Tilberedning af mad, der smager, dufter og ser lækker ud
  • Madlavning som tager hensyn til miljø og bæredygtighed
  • God køkkenpraktik
  • At holde god hygiejne i køkkenet
  • Betjening af kunder
  • Teamwork

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Er du over 25 år, har du mulighed for at få forkortet uddannelsen på baggrund af praktisk erfaring. Læs mere om mulighederne som voksenlærling.

Grundforløb 1

Varighed: ½ år

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse for mindre end 14 måneder siden, starter du uddannelsen med grundforløb 1.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger klæder dig på til at fortsætte på grundforløb 2 på en EUD-uddannelse. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser og stadig have alle muligheder for at vælge uddannelse.

Læs om alle fagretningerne på Grundforløb 1

Grundforløb 2

Varighed: ½ år

Grundforløb 2 (GF2) skal klæde dig på til at kunne gennemføre hovedforløbet og afsluttes med en grundforløbsprøve. Hvis det er mere end 14 måneder siden, du har afsluttet folkeskolen eller 10. klasse, har du mulighed for at starte direkte på GF2.

Hovedforløb/oplæring

Hovedforløbet på erhvervsuddannelserne veksler mellem oplæringsperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Oplæringsdelen udgør størstedelen af hovedforløbet. Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, som består af en mundtlig eksamination samt en praktisk prøve. Prøverne afvikles på det afsluttende skoleophold. Når svendeprøven er bestået, er du udlært og modtager dit svendebrev.

Kan du få en læreplads?

Ja, det kan du sagtens. Når du læser til gastronom, er der lærepladser nok at få.

På U/NORD hjælper vi dig hele vejen igennem, så du får gjort alt for at finde den rigtige læreplads, inden du afslutter grundforløbet. Du bliver blandt andet undervist i at lave et rigtig godt CV, og vi træner dig i, hvordan du møder op i virksomheden, når du er ude for at søge læreplads.

Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv Sundhed og videnskab