Fra jurist til bådebygger: 25-årige Marie Vera har skiftet spor

Efter to år på jurastudiet går 25-årige Marie Vera nu andre veje. Hun valgte bådebyggeruddannelsen, fordi hun gerne vil "arbejde med hænderne og mærke forskellige materialer".

Portræt
Mød Marie Vera, der bygger både på Teknisk Skole i Helsingør
Marie Vera fra Helsingør Tekniske Skole er igang med at bygge en båd i værkstedet

Marie Vera bygger både på Helsingør Tekniske Skole og drømmer om at få job på et skibsværft i udlandet.

Hvorfor valgte du bådebyggeruddannelsen?

Oprindeligt valgte jeg en STX og holdt et sabbatår efter gymnasiet. På det tidspunkt havde jeg en drøm om at blive jurist, så jeg læste jura på Københavns Universitet i to år, men jeg fandt så ud af, at det ikke var noget for mig. Mens jeg tænkte over, hvad jeg gerne ville, arbejdede jeg med omsorg i ældreplejen.

Jeg havde en idé om, jeg ville arbejde med hænderne og mærke forskellige materialer som træ, glasfiber og metal. Både er jo bygget af flere materialer, og derfor kiggede jeg nærmere på bådebyggeruddannelsen, - og besluttede mig hurtigt for at starte.

Hvorfor er det fedt at være bådebyggerelev?

Det er en fed uddannelse, fordi du møder andre, som også brænder for sejlads og både. Samtidig er der gode muligheder for at få arbejde på fx et skibsværft, eller du kan gøre international karriere i udlandet, hvor du får lov at arbejde sammen med folk fra forskellige kulturer og blive bedre til engelsk.

På skolen er der et godt sammenhold. Vi er kun 21 på holdet. Det er hyggeligt, vi bliver hængende efter skoletid og bygger ting sammen. Det gode ved bådebyggeruddannelsen er, at du har fri, når du har fri fra skole. Der er ikke nogen lektier, du skal hjem at lave. Det gør også, at du har mulighed for at have et fritidsjob i weekenderne.

Alle er velkomne på uddannelsen. Vi kommer fra hele landet, da U/NORDs bådebyggeruddannelse er den eneste af sin slags i Danmark. Så flere af mine holdkammerater bor faktisk på skolen, da de kommer fra Jylland. U/NORD stiller uddannelsesboliger med kost og logi til rådighed for de elever, der kommer langvejs fra.

Læs om Det Maritime Skolehjem

Næsten alle på holdet sejler eller har deres egen båd. Jeg er selv i gang med at tage et duelighedsbevis, som U/NORD giver gratis til elever på grundforløb 2. Det er ret fedt, for når du bygger både, skal du selvfølgelig også kunne sejle dem.

Hvorfor skal flere vælge den her erhvervsuddannelse?

Hvis du interesserer dig for sejlads og håndværk, skal du helt sikkert overveje bådebyggeruddannelsen. Du kommer til at lære så meget, og fra 2025 kommer bådebyggeruddannelsen til at ligge direkte ned til vandet i værftshallerne i Helsingør. Det bliver fedt med nogle rå omgivelser tæt på havnen og et helt nyt værksted til at bygge, svejse og støbe.

Du får lov at prøve dine kreative evner af med det samme efter grundforløbet, hvor du kommer i praktik hos en virksomhed. Det er netop det fede ved en erhvervsuddannelse – at du kommer ud i arbejde med det samme.

Kvindelig bådebyggerelev i sit værksted
Håndværk og erhverv, Internationalt fokus