Plads til alle på Teknisk Skole

Håndværksfagene er for alle

Den tid hvor der kun var mandlige elever på håndværksuddannelserne er for længst forbi. De mandlige elever er stadig i overtal på Helsingør Tekniske Skole, men der er også masser af kvindelige elever på håndværksuddannelserne.
Elev på Teknisk Skole arbejder i værkstedet

Hvis man stadig sidder fast i en forestilling om, at der ikke er nogen kvinder i håndværksfagene, så tager man grueligt fejl. På U/NORDs tekniske erhvervsuddannelser er der plads til alle – uanset hvilket køn og hvilken alder man har.

Kombinér din interesse for naturvidenskab, IT og teknik

”Vi ser en tydelig tendens i, at flere og flere kvinder uddanner sig inden for håndværksfag – særligt de fag, hvor man kan kombinere sin interesse og viden inden for naturvidenskab, teknik, IT og digitalisering.

Det ser vi fx på elektrikeruddannelsen, men også på fx VVS-energi og personvognsmekaniker”, fortæller Mariann Ottosen, der er vejledningschef på U/NORDs erhvervsuddannelser.

”På vores maleruddannelse er fordelingen mellem mænd og kvinder ca. 50/50, ligesom vi på tømreruddannelsen kan se, at vi uddanner langt flere kvindelige tømrere end for bare 5-6 år siden”.

Teknologiske og specialiserede håndværksuddannelser

Portræt af Mariann Ottosen, vejledningschef
Mariann Ottosen er vejledningschef for de tekniske erhvervsuddannelser på U/NORD.

”Mange af vores uddannelser er langt mere teknologiske og specialiserede end man måske forestiller sig. De elektrikere, vi uddanner i dag, kan næppe kategoriseres som ”håndværkere” i klassisk forstand.

Det handler om at kunne sin matematik og fysik, at have teknisk drive og forståelse, samt en god finmotorik. Du kan hurtigt blive højt specialiseret og i øvrigt komme til at tjene rigtig gode penge”, siger Mariann Ottosen.

”Der er plads til alle på U/NORD”

Bådebyggeruddannelsen er en af U/NORDs højt specialiserede uddannelser, der rummer elementer fra fagene elektriker, smed, VVS og træfagene. Samtidig arbejdes der i komposit og polyester.

”Det gode ved håndværksuddannelserne på U/NORD er, at der er plads til alle. Oprindeligt valgte jeg en STX, men det var slet ikke noget for mig. Jeg ville gerne ud og arbejde med mine hænder, så jeg søgte ind som bådebygger. Og noget af det fede ved en håndværksuddannelse som den er, at du kommer ud i arbejde med det samme”, fortæller 25-årige Marie Vera, der er elev på bådebyggeruddannelsen på U/NORD.

Fakta om kvindelige håndværkselever
  • Der findes 17 forskellige håndværksuddannelser på U/NORD
  • Der er kvindelige elever på alle U/NORDs håndværksuddannelser

Det kræver mod og målrettethed at gå imod strømmen

Selvom der er plads til alle, så er det ikke nødvendigvis alle unge kvinder, der interesserer sig for at specialisere sig i et håndværksfag. For det kræver en del mod og målrettethed, når man går i en anden retning end resten af flokken, forklarer vejledningschef Mariann Ottosen: ”På en teknisk erhvervsuddannelse skal du være klar til at trække i sikkerhedssko og arbejdsbukser, og udføre fysisk krævende arbejde med jævne mellemrum".