VVS-Energi

Blikkenslager, installationstekniker eller energispecialist
VVS-energiuddannelsen

Vedvarende energi og ventilationsløsninger, avancerede klimaanlæg, moderne badeværelser, spændende blikfacader og kunstneriske kobberspir – VVS-arbejdet er meget mere end toiletter og kloakker.

Som VVS-Energiuddannet er du med til at gøre vores bygninger og installationer moderne og intelligente med den nyeste teknologi og design.

I VVS-faget arbejdes der med energieffektive løsninger, der sørger for, at vi sparer på energien. Med en VVS-Energiuddannelse er du med til at give en bedre verden videre.

Du kan vælge mellem tre specialer:

  • VVS-installationstekniker
  • VVS-energispecialist
  • Blikkenslager
Blikkenslager er et traditionsrigt håndværk, og du skal være kreativ for at kunne se løsningerne.
Bjarne, elev på VVS Energiuddannelsen

Det lærer du på uddannelsen

  • At bruge den nyeste grønne teknologi til at lave forskellige tekniske installationer
  • Beregne, designe og installere alt lige fra blikfacader og kobberspir til moderne badeværelser og avancerede klima- og ventilationsløsninger
  • Vejlede kunder i, hvordan de sparer mest på energien og belaster miljøet mindre
  • Lave smarte tag- og facadeløsninger i skifer, zink og kobber

Jobmuligheder

Når du er VVS-energiuddannet, kan du fx arbejde i industrien, i byggebranchen, i energiselskaber eller inden for olie, gas og varme. Du kan også arbejde i offshore-industrien eller blive selvstændig. Du har også mulighed for at videreuddanne dig til fx installatør eller bygningskonstruktør.

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Er du over 25 år, har du mulighed for at få forkortet uddannelsen på baggrund af praktisk erfaring. Læs mere om mulighederne som voksenlærling.

Grundforløb 1

Varighed: ½ år

Hvis du er gået ud af 9. eller 10. klasse for mindre end 14 måneder siden, starter du uddannelsen med grundforløb 1.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der introducerer dig for en gruppe af erhvervsuddannelser, som har noget fagligt tilfælles. Alle fagretninger klæder dig på til at fortsætte på grundforløb 2 på en EUD-uddannelse. På den måde kan du bruge dit valg af fagretning til at afprøve dine interesser og stadig have alle muligheder for at vælge uddannelse.

Læs om alle fagretningerne på Grundforløb 1

Grundforløb 2

Varighed: ½ år

Grundforløb 2 (GF2) skal klæde dig på til at kunne gennemføre hovedforløbet og afsluttes med en grundforløbsprøve. Hvis det er mere end 14 måneder siden, du har afsluttet folkeskolen eller 10. klasse, har du mulighed for at starte direkte på GF2.

Hovedforløb/oplæring

Hovedforløbet i erhvervsuddannelserne veksler mellem oplæringsperioder i en virksomhed og skoleophold på U/NORD. Oplæringsdelen udgør størstedelen af hovedforløbet.

Kan du få en læreplads?

Som VVS-elev er der nærmest garanti for at få en læreplads. Især hvis du går efter virksomheder, der fokuserer på grøn omstilling og udvikling.

På U/NORD hjælper vi dig hele vejen igennem, så du får gjort alt for at finde den rigtige læreplads, inden du afslutter grundforløbet. Du bliver blandt andet undervist i at lave et rigtig godt CV, og vi træner dig i, hvordan du møder op i virksomheden, når du er ude for at søge læreplads.

Kvindelig bådebyggerelev i sit værksted
Håndværksfag på U/NORD

Karrieremuligheder

Som uddannet i VVS-energi kommer du ind i et fag, hvor der er jobs nok at få - både nu og i fremtiden.  Lønnen er god og der er mange muligheder for at læse videre til fx installatør eller tekniker.

Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv