Ambulance­behandler

EUD
Kvindelig ambulancebehandler med udstyr står ved ambulance

Som ambulancebehandler rykker du ud til mennesker, der er syge eller kommet til skade.

Du får viden om kroppen, forskellige sygdomme, medicin, samarbejde, teamledelse, og hvordan beredskabet arbejder.

Desuden bliver du undervist i fag som psykologi, kommunikation, samfundsfag og videnskabsteori.

Derfor skal du vælge uddannelsen

Du skal uddanne dig til ambulancebehandler, fordi du ønsker at gøre en forskel for mennesker i krisesituationer.

Det kan være et hårdt job, men til gengæld bliver du en af hverdagens helte for de mennesker, du hjælper.

I nogle situationer vil dit arbejde endda være forskellen mellem liv og død.

I en hverdag hvor to dage ikke er ens, er jeg taknemmelig for at have dygtige og professionelle kollegaer, jeg altid kan stole på og støtte mig op ad.
Anja, elev på ambulancebehandleruddannelsen

Det lærer du på uddannelsen

På uddannelsen lærer du at vurdere en patients tilstand, yde førstehjælp og give behandling på ulykkesstedet eller i ambulancen på vej til hospitalet.

Du lærer også at føre ambulancen sikkert og hurtigt gennem trafikken både med og uden udrykning. 

Du får viden om anatomi, fysiologi og sygdomme og lærer at bruge ambulancens udstyr og andre instrumenter til redning eller behandling.

Derudover lærer du at møde patienter og pårørende på en respektfuld måde. Du bliver god til at tænke hurtigt og holde hovedet koldt, når der sker ulykker.

Særlige krav

Du skal være fyldt 20 år og have en ren straffeattest, før du kan indgå en uddannelsesaftale og starte på hovedforløbet.

Du skal have haft kørekort i 3 år for at opnå chaufførkort. Nogle oplæringsvirksomheder kan også have særlige krav til din højde, uddannelsesbaggrund eller lignende.

Uddannelsesforløb

Uddannelsen består af et grundforløb på ½-1 år, og et hovedforløb, der veksler mellem perioder med oplæring i en virksomhed og perioder på skolen. Du afslutter uddannelsen med en svendeprøve.

Grundforløb

Grundforløbet (GF2) varer et halvt år. Her får du får du en masse grundviden og de rette forudsætninger for at kunne gennemføre hovedforløbet.

Hovedforløb

Du skal have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, før du starter på hovedforløbet. På hovedforløbet veksler du mellem perioder med skole og oplæring (praktik) i en virksomhed, hvor du skifter mellem oplæring på hospital og i ambulance. Som regel starter du med at køre med som 3. mand i en ambulance. Når du har fået mere viden og erfaring, kan du køre med som 2. mand.

Når du er på skole, har du bl.a. fag som Psykologi, Sundhed og sygdomslære, Farmakologi, Beredskab og Kommunikation.

Svendeprøve

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve, der består af tre elementer:

  • En online skriftlig prøve på 45 min., der er en multiple choice-test
  • En praktisk prøve på ca. 3 timer, som bliver vurderet af lærer og censor
  • En mundtlig prøve som opfølgning på den praktiske prøve

Kan du få en læreplads?

Ambulancebehandleruddannelsen er en meget populær uddannelse, og du skal derfor være forberedt på at gøre en indsats for at finde en læreplads.

De fleste af vores elever søger læreplads hos en ambulanceoperatør (fx Falck eller Akutberedskabet Region H).

På U/NORD hjælper vi dig hele vejen igennem, så du får gjort alt for at finde den rigtige læreplads, inden du afslutter grundforløbet. Du bliver blandt andet undervist i at lave et rigtig godt CV, og vi træner dig i, hvordan du møder op i virksomheden, når du er ude for at søge læreplads.

Bor du langt fra skolen? Så kan du bo på skolehjem

Da U/NORD er landsdelsskole for ambulancebehandlere, er der ofte elever, som bor langt fra skolen. Derfor kan du bo på skolehjem under skoleperioderne. Du er berettiget til at bo på skolehjem, hvis det tager mere end fem kvarter at tage offentlig transport fra din bopæl til den nærmeste skole, som tilbyder den uddannelse, du har valgt.

Skolehjemmet er en del af Industri- og Håndværkerkollegiet og har adresse på Bymosegårds Allé 8 i Hillerød, tæt på din uddannelse.

Læs mere om skolehjemmet

FAQ

Her finder du nogle af de spørgsmål, vores kommende elever oftest stiller:

Hvad er relevant erhvervserfaring? 

Alle jobs inden for det sundhedsfaglige område kan være relevante for din ansøgning som Ambulancebehandlerelev, idet du herigennem udviser, at arbejdsopgaver med og omkring andre mennesker ikke skræmmer dig.

Et job som ufaglært inden for f.eks. hjemmeplejen eller på plejecenter, som handicaphjælper, som støtteperson for mennesker med særlige behov eller udfordringer – både fysiske og psykiske - kunne derfor være en fordel for dig, men ikke en forudsætning for at ansøge.  Erhvervserfaring tæller både når det gælder lønnede og ulønnede jobs, så frivilligt arbejde kan også give dig en rigtig god mulighed for at udbygge dine kompetencer. Her kan nævnes jobs som Samaritter, besøgsven eller foreningsliv. Det vigtigste er, at du gennem jobbet får udvidet dit menneskesyn og får dit omsorgsgen i spil, uanset om det gælder hjælp til fysiske gøremål eller om det blot handler om et andet menneske, som har behov for nogle at tale med

Kan jeg få merit for fag jeg allerede har bestået? 

På GF2 vil du have mulighed for at søge godskrivning i grundfagene Dansk E, Matematik F og Psykologi F, hvis du har bestået faget gennem tidligere uddannelse. Du vil i stedet blive tilbudt valgfagsundervisning, som kan styrke dine muligheder yderligere for at opnå en praktikplads.

Merit og godskrivninger behandles altid individuelt. Du vil, når du starter på uddannelsen, blive bedt om at indsende relevant dokumentation med henblik på udarbejdelse af din uddannelsesplan.

Relevant dokumentation kan være skolebevis fra f.eks. 10. klasse, afsluttet HF, HG, STX, HHX, HTX, anden erhvervsuddannelse eller eventuelt videregående uddannelse og kurser.

Når din meritansøgning er behandlet, vil dit skema blive tilpasset herefter.

Hvilke fag indgår i uddannelsen? 

På GF2 har vi delt vores hovedfag (overgangskrav) op i 3 underfag, som udgør størstedelen af undervisningen; Ambulanceteknik, Branchekendskab og Redning.

Derudover ligger der i GF2 en række certifikatfag, som er obligatoriske for at kunne komme videre på hovedforløbet, herunder Førstehjælp på erhvervsuddannelserne inkl. Færdselsrelateret førstehjælp, Vejen som arbejdsplads og Elementær brandbekæmpelse.

På GF2 indgår desuden grundfagene Dansk E, Matematik F og Psykologi F.

På hovedforløbet vil du få fag som bl.a. Sundhed og Sygdomslære, Præhospitalt virke, Beredskabet, Kommunikation, Psykologi op til C-niveau, Samfundslære og Teori & Metode. 

Udløber mit grundforløb, hvis jeg ikke får en læreplads?

Dit grundforløb udløber ikke, hvis du ikke får en læreplads umiddelbart efter hovedforløbet. Du skal derfor ikke være nervøs for ikke at gå direkte videre, hvis du ikke har opnået en læreplads efter dit grundforløb. Brug i stedet tiden på at få udbygget dit CV – f.eks. med mere relevant erhvervserfaring eller supplerende kurser, som kan gøre, at du kommer tættere på en læreplads i næste forsøg.

Hvis der går længere tid inden du opnår en læreplads, kan der være behov for genopfriskning af dele af grundforløbet (f.eks. ved udløbet førstehjælpsbevis eller nye fag i uddannelsen, som er kommet til efter du afsluttede dit grundforløb). Hvis det er tilfældet, vil skolen tilbyde dig supplerende undervisning, så du bliver klar til optagelse på hovedforløbet. Dette kræver dog, at du har indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed.

Hvornår kan jeg starte på hovedforløbet?

Så snart du har indgået en uddannelsesaftale med dit praktiksted, vil skolen, i samarbejde med virksomheden, planlægge dit uddannelsesforløb ud fra, hvornår virksomheden ønsker at påbegynde dit praktikforløb og, hvornår der er et ledigt hovedforløbshold på skolen. Skolen vil derefter sende dig en indkaldelse til start på hovedforløbet med angivelse af, hvilket hold du skal følge.

Som udgangspunkt følger man samme hold fra 1. skoleperiode og frem til svendeprøven på 8. skoleperiode, medmindre der sker ændringer i dit uddannelsesforløb undervejs. Du skal derfor ikke gøre noget for at blive optaget på hovedforløbet når du har fået en uddannelsesaftale. Det sker automatisk efter dialog med din arbejdsgiver.

Kan man komme i skolepraktik under uddannelsen til Ambulancebehandler?

Nej, det kan man desværre ikke. Der udbydes ikke skolepraktik på denne uddannelse, hverken i Hillerød eller i Esbjerg, idet det vurderes, at praktikmålene ikke vil kunne opnås i tilstrækkelig grad uden praktisk erfaring fra en ambulancevirksomhed.

Kan jeg videreuddanne mig?

Næsten alle nyuddannede tilbydes beskæftigelse som ambulancebehandler. Når du har arbejdet som ambulancebehandler i 3 år, har du mulighed for at uddanne dig til paramediciner.

Når du er uddannet ambulancebehandler, har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan fx søge optagelse på jordemoder-, katastrofe- og risikomanager eller på sygeplejerskeuddannelsen. Du kan også videreuddanne dig inden for en erhvervsakademiuddannelse. 

Andre emner, du måske interesserer dig for
Håndværk og erhverv Sundhed og videnskab